{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelj odgovorio Hagu da se nije oglušio o nalog za puštanje na slobodu

F
FENA
29.4.2015. u 18:41
0
24
Šešelj odgovorio Hagu da se nije oglušio o nalog za puštanje na slobodu
0
Šešelj odgovorio Hagu da se nije oglušio o nalog za puštanje na slobodu
Foto: AFP
Haški optuženik za ratne zločine i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj odgovorio je Haškom sudu (ICTY) da se nije ogriješio o nalog za puštanje na privremenu slobodu reagirajući na sudski zahtjev da se vrati u pritvor, saopćila je u srijedu u Beogradu Srpska radikalna stranka.
“To se vidi i iz podneska tužitelja Sergea Brammertza koji nije ponudio ni jedan argument temeljem kojeg bi se Vojislav Šešelj vratio u pritvor Haškog suda na neodređeno vrijeme”, navodi se u tom odgovoru članova stručnog tima SRS za odbranu Šešelja koji je proslijeđen srbijanskim medijima.

Šešeljevi zastupnici napominju da se prema međunarodnom običajnom pravu pritvor ukida svaki put kada nema opasnosti da se ponovi kazneno djelo za koje je pritvorenik optužen, kao i kada ne postoji opasnost od bjekstva, te da u njegovom slučaju kazneno djelo za koje se tereti i nije moguće ponoviti, niti on može pobjeći iz Srbije jer mu je oduzet pasoš.

“Uz ličnu iskaznicu koju je dobio nakon povratka iz Haga, Šešelj je dobio i rješenje kojim se utvrđuje da se ona ne može koristiti kao putna isprava na graničnim prijelazima između Srbije i država u koje se inače prelazi s ličnom kartom umjesto putne isprave”, objašnjava Šešeljev pravni tim.

Prema tim tvrdnjama, Šešelj "nijednom riječju i nijednom gestom nije utjecao na svjedoke iz procesa" koji se protiv njega vodi u sudu, "jer to i nije bilo moguće, pošto je posljednji svjedok saslušan 7. jula 2010., a iznošenje završnih riječi okončano je 20. marta 2012.", od kada se čeka izricanje presude.

Tužiteljstvo bi moralo, da je bilo ma kakvog utjecaja, imenom i prezimenom navesti o kojem se svjedoku radi i na koji je način je na njega utjecano, napominje se u podnesku koji će u četvrtak biti predat predstavnicima Haškog suda u Beogradu, a Šešelj će u povodu toga održati konferenciju za novinare.

Prizivno vijeće Haškog suda pozvalo je Šešelja prošle srijede da se, ako želi, u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Tužiteljstva da se hitno primijeni odluka tog vijeća da se vrati u Hag a prethodno je 30. marta Raspravnom vijeću naložilo da hitno opozove odluku o privremenom puštanju ovog optuženika i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu suda u Scheveningenu.

Hag je od Šešeljevog lječničkog tima u Srbiji zatražio dokumentaciju o njegovu trenutnom zdravstvenom stanju, ali je on odbio tu dokumentaciju proslijediti sudu.

Haško tužiteljstvo je potom 14. aprila zatražilo da se Šešelju hitno naloži povratak s privremene slobode u pritvor, a sad mu je pružena mogućnost da se o tom zahtjevu izjasni.

Vojislav Šešelj se 12. novembra 2014., nakon skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi ali i da se neće dragovoljno vraćati u Hag.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: