{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelj nije prihvatio uslove Haškog tribunala, ostaje u pritvoru

8.7.2014. u 13:59
48
52
Šešelj nije prihvatio uslove Haškog tribunala, ostaje u pritvoru
48
Šešelj nije prihvatio uslove Haškog tribunala, ostaje u pritvoru
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Nakon što je istekao rok za izjašnjavanje Vojislava Šešelja o prihvatanju uslova Haškog tribunala za puštanje na privremenu slobodu i garancija koje je dala Vlada Srbije, advokat Toma Fila kaže da to znači da će lider radikala ostati u pritvoru.
Fila je rekao za Tanjug da u ovakvim slučajevima nema posebne procedure i da, ako odgovora nema, smatra se da Šešelj nije saglasan sa uslovima koje mu je tribunal postavio.

Rok za izjašnjavanje Šešelja istekao je jučer, a među uslovima za njegovo privremeno oslobađanje iz pritvora je kućni pritvor, oduzimanje pasoša, te zabrana kontakta sa svjedocima i žrtvama.

U Haškom tribunalu rečeno je ranije da odgovor od Šešelja nisu dobili, piše Tanjug. U Hagu, međutim, nemaju odgovor da li će razmatrati odgovor Šešelja ukoliko stigne poslije zadatog roka od tri dana.

Fila smatra da bi privremeno oslobađanje Šešelja iz pritvora Haškog tribunala bez ikakvih uslova bilo jedino pošteno rješenje, istakavši da sudsko vijeće u svakom momentu može da odluči da ga pusti samo uz garanciju Srbije da neće napustiti zemlju.

"U tom slučaju bi Šešelj morao napustiti Hag htio, ne htio. Ali ja mislim da to neće biti tako, jer da su htjeli da ga puste, oni mu ne bi postavljali uslove", kaže Fila.

Navodi da je cijela priča oko Šešeljevog puštanja na privremenu slobodu "zamlaćivanje" i da dodatni uslovi predstavljaju samo "spinovanje kako niko ne bi razmišljao o tome da se suđenje ne završava".

Podsjetio je da se Šešelj već jednom izjasnio da ne želi da prihvati uslove tribunala i bilo kakve garancije Vlade Srbije, da je "rekao šta je imao" i da "jednostavno traži da ga onako kako je došao u Hag vrate nazad u Srbiju".

Pod haškim uslovima, kaže Fila, zatvor u Sheveningenu samo se zamjenjuje drugim u Beogradu, s tim što bi Šešelj bio u kućnom pritvoru, što se ne uračunava u kaznu.

"Zvalo bi se da je na slobodi, a on bi sjedio sa nanogicom zatvoren u jednom stanu. To je zamjena zatvora, ovaj je malo bolji jer ima porodicu sa sobom, ali ne smije izlaziti, govoriti, ne smije ništa", kaže Fila.

Fila smatra da Srbija treba zatražiti od Vijeća sigurnosti UN da interveniše kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu, jer, kako navodi, država mora da zaštiti interese svojih građana.

Vlada Srbije saopćila je 1. jula da je spremna da Haškom tribunalu pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se lider radikala u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko vijeće tog suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: