Regija
50

Šešelj: Neću dobrovoljno u Hag, Nikolić i Vučić me moraju izručiti

FENA
Vojislav Šešelj (Foto: SRNA)
Vojislav Šešelj (Foto: SRNA)
Haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak novinarima da se neće vratiti dragovoljno u Haag na izricanje presude te istaknuo da radikali ne odustaju od ideje o tzv. Velikoj Srbiji, a ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića nazvao "tamnom stranom srpske historije, izdajnikom i mafijašem".

Na prvoj konferenciji za medije nakon što je dan ranije, poslije 11 i po godina, zbog lošeg zdravlja pušten iz pritvora Haškog tribunala bez presude za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, Šešelj je u centrali SRS istaknuo je kako "ne odustaje od ideje 'Velike Srbije' jer je to smisao SRS", naglasivši kako će tu ideju provoditi "svim miroljubivim sredstvima".

Vođa radikala ocijenio je da bi ulazak u EU bila "propast za Srbiju", a na pitanje o prvom srbijanskom demokratskom premijeru Zoranu Đinđiću rekao kako se ne kaje što se radovao na vijest da je ubijen jer se "srpski narod oslobodio mafijaša i izdajnika".

Šešelj je pozvao bivše članove koji su napustili radikale da se vrate u stranku "osim onih koji su otimali mandate SRS i ogrezli u kriminalu".

Također je kazao da će zdravlje i liječenje podrediti političkoj borbi da osnaži stranku i mobilizira "sve patriotske snage", a komentirajući zdravstveno stanje zbog kojeg je pušten iz pritvora u Sheveningenu, potvrdio je da ima dvije metastaze na jetri i da mogu biti operisane.

"Znate li kako zovem te dvije metastaze - Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić", rekao je Šešelj novinarima u sjedištu SRS i objasnio kako je, najavljujući svoju osvetu, mislio na Nikolića i Vučića.

Vođa radikala istaknuo je da se neće dobrovoljno odazvati pozivu Haškog tribunala da dođe na izricanje presude.

"Kad izdaju nalog vladi Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odlučivat će šta će raditi, ja neću bježati. To bi bio historijski paradoks i neka vrsta pravnog paradoksa da me Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, saradnici u mojim ratnim zločinima i saučesnici u zločinima protiv čovječnosti, moraju isporučiti. Mislite li da bih ja takvu priliku propustio", rekao je Šešelj.

Uz ocjenu da je "rasturio Haški tribunal", Šešelj je najavio da će videovezom svjedočiti kao svjedok odbrane u postupku protiv zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Vođa radikala prokomentirao je i situaciju u BiH, ocijenivši da je "veoma komplikovana" i da "konce vuku' Amerikanci, Englezi i Nijemci".

Haški sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) pustio je u četvrtak Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali bez presude nakon 11 i po godina provedenih u pritvoru pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine. Šešelju nije uvjetovano da ne smije javno nastupati i baviti se politikom, a srbijanska vlada garantovala je da će osigurati njegov povratak u Hag na zahtjev ICTY-ja.