{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelj neće prihvatiti ponudu Haškog tribunala

F
16.6.2014. u 12:09
2
91
Šešelj neće prihvatiti ponudu Haškog tribunala
2
Šešelj neće prihvatiti ponudu Haškog tribunala
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj neće prihvatiti ponudu haških sudija da bude privremeno pušten na slobodu jer bi im time omogućio izlaz iz bezizlazne situacije, ističu stručnjaci.
"Haški tribunal nije uspio da ovlada slučajem protiv Vojislava Šešelja, a prijedlogom da se Šešelj pusti na privremenu slobodu sudija Jean-Claude Antonetti pokušava da se izvuče iz ove situacije", izjavila je za beogradski Blic Nataša Kandić, koordinatorka procesa REKOM.

Naime, Haški tribunal je pozvao Šešelja da se izjasni o privremenom oslobađanju, a ona sumnja da će Šešelj prihvatiti ponudu jer je “uvijek do sada odbijao sve beneficije koje su mu nuđene i interesuje ga samo oslobađajuća presuda”.

S druge strane, Zoran Krasić, šef tima za odbranu Šešelja, tvrdi da je “odluka Pretresnog vijeća već donijeta i ne zavisi od odgovora Šešelja i tužioca, a on Šešelja očekuje za desetak dana u Beogradu”. Rok za izjašnjavanje o prijedlogu Pretresnog vijeća je sedam dana od kada ga Šešelj primi.

Sagovornici Blica smatraju da bi ako Šešelj ne bude pušten privremeno na slobodu, njegov boravak u pritvoru u Haagu mogao da se produži na neizvjesno dugo vremena, budući da je u slučaju novoimenovani sudija Madaje Nijang i da mu je potrebno vrijeme da se upozna s cijelim slučajem da pročita spis čitavog procesa i pregleda videosnimke iskaza svjedoka.

Šešelj se od 24. februara 2003. nalazi u pritvoru pod optužnicom koja je više puta mijenjana i koja ga tereti za teške zločine protiv humanosti počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji od 1991.

"Za jedanaest godina nikad nisu bili ni blizu osude iako su imali dokaze. Šešelj je pokazao vještinu u manipulaciji dokazima i opstrukciji predmeta i uvijek je uspijevao da ih nadigra, a sada u Tribunalu više i nema snage da se razriješi taj slučaj. Došli su u bezizlaznu situaciju i Antoneti na ovaj način pokušava da se izvuče", prokomentirala je Nataša Kandić.

I advokat Branislav Tapušković ne vjeruje da će Šešelj tražiti bilo kakvu milost od Tribunala, već će se truditi da im oteža situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: