Regija
44

Šešelj na mitingu u Beogradu: Moji kanceri su Nikolić i Vučić

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Haški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj obratio se prisutnim pristalicama na Trgu Republike u Beogradu, koji su mu priredili doček dobrodošlice, nakon što ga je poslije skoro dvanaest godina Tribunal pustio na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Nakon što je pozdravio okupljene i rekao im da je održao obećanje koje je sa istog mjesta prije dvanaest godina dao, a to je da će rasturiti Haški tribunal, Šešelj je rekao da su njega pustili, ali da u Tribunalu još uvijek ima onih kojima sude zato što su bili "srpske patriote i zato što su se borili za slobodu svog naroda".

"Nijedan Hrvat iz Hrvatske nije osuđen pred Haškim tribunalom. Sve glavne Šiptare kojima su sudili, oslobodili su ih. Muslimane su prve oslobađali ili im davali dvije, tri godine zatvora. Samo za Srbe rezervisane su kazne 20, 30, 40 godina ili doživotna robija", rekao je Šešelj.

Ističući da je "Ševeningen mjesto velike patnje", Šešelj je naveo da oni, koji su iz Srbije poslati tamo, "predstavljaju najbolje što je srpski narod imao devedesetih godina prošlog vijeka".

"Ovaj sadašnji izdajnički režim Nikolića i Vučića ništa ne čini na planu suprotstavljanja samovolji Haškog tribunala. Kada su došli na vlast počeli su da šalju ministre i savjetnike, radi jeftinih političkih poena. I šta su uradili, ništa. Baš njih briga za haške sužnje. I sada kada sam se vratio leleču, jauču i zapomažu", rekao je.

Navodeći za sadašnje predsjednika i premijera Srbije, Nikolića i Vučića, da su se oni nekada "borili za Veliku Srbiju i srpstvo", predsjednik SRS-a je rekao da se sada dodvoravaju Amerikancima i zapadnim silama i dodao:

"Od 2000. godine pa do danas, u Srbiji su loše vlade smjenjivale jedna drugu, a sada su došli najgori, i to ko, naši dojučerašnji najbliži saradnici, naši saborci. To je ona rana koja teško boli."

Šešelj je rekao da će se protiv sadašnje vlasti boriti političkim putem, na izborima, ali istakao je da neće više čekati da protekne cijeli mandat, već da će se sljedeće godine održati novi izbori.

"I vlast u Srbiji i njihova politika, naopako su nasađeni. Oni vladaju obećanjima, prigrabili su sve medije pod svoju kontrolu i samo obećavaju", rekao je i dodao da od obećanja više ne može da se živi te da je Srbiji potrebna potpuno nova ekonomska politika.

Navodeći da Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, sa jedne strane pokazuju privrženost Rusiji, a sa druge strane žure u EU, Šešelj je rekao:

"Niko ko iskreno srpskom narodu želi dobro, ne želi da Srbija postane članica Evropske unije jer tamo su koncentrisani naši neprijatelji. Od 28 država članica, 23 su priznale nezavisnost Kosova i Metohije. Dođe Rama u Beograd, ponizi Vučića i Vučić se kao uzbudio, hoće da se suprotstavi Rami. Pa što tako nije postupio kada mu dođu emisari iz Zapadne Evrope i Amerike."

Ističući da je politici u Srbiji potreban  jasan pravac te opredijeljenost na zapad ili na istok, Šešelj je naveo:

"Na zapadu su oni koji su nas više puta bombardovali, ubijali, vršili genocid nad našim narodom, a na istoku su oni koji su nas kroz istoriju samo pomagali, podržavali i svoju krv prolivali za našu slobodu. Zato SRS želi što tješnju integraciju sa Rusijom", te je dodao da stranka koju predvodi hoće i saradnju sa EU, ali "na ravnopravnim osnovama, bez pljački i ponižavanja".

On je pristalicama rekao da sada mora da se oporavi SRS, da je treba konsolidovati te povratiti razočarano članstvo i steći novo, kako bi se na sljedećim izborima "narodnom voljom obračunali sa eurounijatima".

"Kažu, došao sam bolestan u Beograd, nema mi dugog života. Pa mnogo jače protivnike ja sam uspio da savladam, nego ta dva sitna kancera na jetri. Zamislite, ti kanceri imaju i ličnu kartu, jedan se zove Tomislav Nikolić, a drugi Aleksandar Vučić. To se hirurški lako rješava. Nisu mene izbacili iz Haškog tribunala zbog bolesti, nego zbog moje drskosti i bezobrazluka jer im nisam dao mira", rekao je Šešelj.