Izlaganje počinje 15. marta
0

Šešelj, ipak, daje završnu riječ

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Zdravstveno stanje lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i dalje je loše, ali je on, ipak, pripremio odbranu za završnu riječ na suđenju u Haškom tribunalu koju će početi da izlaže u ponedjeljak, 15. marta, saopšteno je iz SRS.

SRS smatra da je sramotan zahtjev haškog Tužilaštva da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora i predstavlja pokušaj da se opravda njegov desetogodišnji pritvor.

Šešeljev pravni savjetnik Boris Aleksić rekao je na konferenciji za novinare da je Šešelj tokom dokaznog postupka potpuno "rasturio" optužnicu, ocijenivši da pritvor lideru radikala traje toliko dugo, jer se protiv njega vodi politički postupak.

On je rekao da je zadatak Tribunala da što duže spriječi Šešeljev povratak na političku scenu Srbije. "Tribunal je Šešelju namjerno otežao pripremu i iznošenje završne reči u ponedeljak tako što mu je za sutra zakazana statusna konferencija u Drugom postupku za nepoštivanje suda", istakao je Aleksić.

On je dodao da se u Tribunalu i dalje krše osnovna  ljudska i procesna prava lidera SRS. "Srbi u Hagu su već osuđeni na 1.000 godina robije, dok su ratni zločinci kao što je Naser Orić i Ramuš Haradinaj, oslobođeni svih optužbi", podsjetio je Aleksić.

Šešelju je u januaru pozlilo nakon čega mu je ugrađen pejsmejker. 

Suđenje lideru radikala je počelo u novembru 2007. godine. U sudskom pritvoru u Ševeningenu, Šešelj je od 24. februara 2003., kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal objelodanio optužnicu protiv njega.
Tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza u januaru 2010. godine, nakon što su saslušana 72 svjedoka. Pretresno vijeće je pozvalo ukupno deset svjedoka, dok Šešelj nije iznosio dokaze odbrane. 

Završnu riječ Šešelj će izložiti iduće sedmice, od ponedjeljka do četvrtka, od 12. do 15. marta. 

Lider SRS optužen je za zločine protiv čovječnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.