|

Šešelj danas ponovo u sudnici zbog nepoštivanja suda

Šešelj danas ponovo u sudnici zbog nepoštivanja suda
0
S
SRNA
19.3.2012. u 07:55
5
komentara
0

dijeljenja
Šešelj danas ponovo u sudnici zbog nepoštivanja suda Vojislav Šešelj
Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj pojavit će se u sudnici Haškog tribunala danas popodne, na statusnoj konferenciji u trećem postupku koji je protiv njega pokrenut zbog nepoštivanje suda, javio je dopisnik Srne.
Šešelj je optužen zato što je odbio da sa svog web-sitea ukloni informacije koje u Tribunalu imaju status povjerljivih, a zbog čijeg je objavljivanja na prvom suđenju za nepoštivanje suda pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Sutra popodne, Šešelj će nastaviti iznošenje završne riječi u glavnom postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za progon nesrpskog stanovništva iz BiH, Hrvatske i iz Vojvodine. Tužilac je na kraju svog završnog izlaganja preporučio kaznu od 28 godina zatvora.

Od odobrenih deset sati, Šešelj je prošle sedmice u dva radna dana potrošio šest sati i 20 minuta. Ako mu pretresno vijeće ne odobri dodatno vrijeme, optuženi bi mogao da okonča iznošenje završne riječi u utorak, 20. marta.

Sutra će biti nastavljeno i suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. U završnoj fazi svog postupka, tužilaštvo nastavlja da izvodi dokaze po optužbi za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na listi svjedoka tužilaštva za narednu sedmicu su forenzičar Međunarodne komisije za nestale osobe, psihoterapeut, bivši istražitelj tužilaštva i dvoje zaštićenih svjedoka KDZ-357 i KDZ-145.

Od utorka do četvrtka bit će nastavljen glavni pretres u postupku protiv bivših šefova Državne sigurnosti Srbije, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koje optužnica tereti za zločine koje su u BiH i Hrvatskoj počini pripadnici policijskih i paravojih trupa pod njihovom kontrolom. Dokazni postupak nastavlja Simatovićeva odbrana.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...