Regija
0

Serwer: Dolazi vrijeme za razgovor o sjeveru Kosova

FENA
Daniel Serwer
Daniel Serwer
Dolazi vrijeme za sveobuhvatan razgovor o budućnosti sjevernog dijela Kosova, o čemu Beograd mora razgovarati s Prištinom, izjavio je Daniel Serwer, američki ekspert za Balkan i profesor vašingtonskog univerziteta Johns Hopkins.

U razgovoru za Radio Slobodnu Evropu, Serwer je izrazio uvjerenje da u Prištini postoji politička volja za to, iako se ona ne vidi zbog, kako je rekao, "zvanične političke poze".

"Mislim da razboriti ljudi u Prištini savršeno dobro razumiju da ne mogu prosto ščepati kontrolu nad sjeverom Kosova i prinuditi tamošnje Srbe da budu lojalni Prištini. To se neće dogoditi, pa je jedino što im preostaje da polako zadobijaju povjerenje sjevernokosovskih Srba", rekao je on.

Komentirajući odbijanje kosovskih političara da na regionalnim skupovima budu predstavljeni uz takozvanu fusnotu, Serwer je ocijenio da u toj fusnoti "nema ničeg što bi dovodilo u pitanje kosovsku suverenost i nezavisnost" i da, "naprotiv, ona dovodi u pitanje pravo Srbije na suverenitet nad Kosovom".

"Rezolucija 1244 jasno kaže da će se konačni status Kosova rješavati kroz politički proces. Po mom mišljenju, Rezolucija 1244 predstavlja legalnu potvrdu da je Kosovo različito od drugih dijelova tadašnje države i da ima pravo na politički proces kojim će se definirati njegov finalni status", rekao je Serwer.

On je kazao da Priština griješi sto pruža otpor prihvaćanju fusnote, jer su time, između ostalog, u odnosima Kosova i EU eliminirane prepreke zemalja članica EU-a koje nisu priznale Kosovo.

"Sada, dakle, postoji formula i sve dok Kosovo tu fusnotu prihvata i ističe, zemlje članice EU-a obavezne su da ne blokiraju sporazume između EU-a i Prištine. To, dakle, nije poraz, već sasvim suprotno - velika prednost za Kosovo", rekao je američki stručnjak.

Serwer je ocijenio pogrešnom politiku dosadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je rekao da je dobijanje statusa kandidata za prijem u EU dokaz uspješnosti formule "Kosovo i Srbija u EU".

"To možda može biti formula uspjeha na srpskoj unutrašnjoj političkoj sceni, ali na putu Srbije ka EU to neće biti uspješna karta. Uostalom, mnoge zemlje Evropske unije su mu to otvoreno saopćile", rekao je.

"Svako ko misli da se pitanje Kosova može riješiti ponovnim uspostavljanjem suvereniteta Srbije nad Kosovom živi zaista u drugačijoj realnosti od ostatka svijeta. Dakle, Tadić pravi veliku grešku. Znam da to radi zbog predizborne kalkulacije i možda bih i glasao za njega, ali ovo mu ne bih povjerovao", poručio je Serwer, prenijela je Beta.