Ljubljana
0

Seminar za bh. službenike o biometrijskim pasošima

FENA
U Ljubljani će 3. i 4. septembra biti upriličena edukacija za konzularne službenike iz Bosne i Hercegovine iz oblasti uvođenja biometrijskih pasoša, što je jedan od uvjeta za postizanje standarda za viznu liberalizaciju.

Dvodnevni seminar će voditi predstavnici Ministarstava vanjskih i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije, a prisustvovat će više od 20 konzularnih službenika zaposlenih u ambasadama Bosne i Hercegovine u Pragu, Budimpešti, Beču, Zagrebu, Briselu, Bernu i Ljubljani, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH te Agencije BiH za identifikacijske dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA).

Seminar će biti održan u Centru za evropsku perspektivu na Jablama i u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije.

Liberalizacija viznog režima za države zapadnog Balkana je proces koji je započet u vrijeme slovenskog predsjedavanja EU i koji je Slovenija aktivno podržavala.

Između ostalog, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je zajedno s italijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem 11. marta u vezi s tim tadašnjoj predsjedavajućoj državi, Češkoj, poslao pismo podrške za što ranijim uvođenjem vizne liberalizacije.

Evropska komisija je 15. jula objavila preporuku u skladu s kojom bi na osnovu ispunjavanja kriterija iz Mape puta za viznu liberalizaciju, države Evropske unije ukinule vizni režim za Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Republiku Srbiju.

Slovenija unutar Evropske unije upozorava da za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, koje uvjete iz Mape puta još ne ispunjavaju, treba ubrzano nastaviti započeti proces.

Stoga je Republika Slovenija izrazila spremnost da Bosni i Hercegovini pomogne stručnim timom u ispunjavanju preostalih obaveza, što bi omogućilo da se Bosna i Hercegovina i Albanija što prije uključe u bezvizni režim.

Po objavi preporuke Evropske komisije, Slovenija je u Sarajevo uputila ekspertnu misiju predstavnika Ministarstva za vanjske poslove i Ministarstva za unutrašnje poslove, koja je od 28. jula do 1. augusta obavila razgovore s bh. predstavnicima i identificirala moguće oblike pomoći Bosni i Hercegovini u postizanju standarda za viznu liberalizaciju.

Osposobljavanje za izdavanje biometrijskih pasoša je pomoć potrebna Bosni i Hercegovini u oblasti vizne liberalizacije, a slovenski stručnjaci će s bosanskim kolegama ostati u kontaktu i po potrebi nastaviti sa savjetovanjem i pomaganjem pri postizanju standarda na ovom planu, saopćeno je iz Ambasade Republike Slovenije u BiH.