{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selma Biberović najbolja u 13. generaciji Vojne akademije u Skoplju

A
31.7.2013. u 17:37
24
20
Selma Biberović najbolja u 13. generaciji Vojne akademije u Skoplju
24
Selma Biberović najbolja u 13. generaciji Vojne akademije u Skoplju
Foto: Anadolija
Vojna akademija "General Mihailo Apostolski" danas je ispratila 13. generaciju polaznika, a među 34 svršenika odlikovana činom poručnika bila je i Bošnjakinja Selma Biberović koja je proglašena i za najbolju u generaciji, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Svečanosti u kasarni Goce Delčev prisustvovao je makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, ministar odbrane Talat Džaferi, načelnik Generalštaba makedosnke vojske Gorančo Kotevski, te brojni zvaničnici, studenti i gosti.

Makedonski predsjednik Ivanov dodijelio je specijalno priznanje i pušku najboljoj polaznici ispraćene 13. generacije Selmi Biberović, dok su ministar Džaferi i načelnik Generalštaba Kotevski odlikovali drugog i trećeg studenta generacije.

Naglasivši važnu ulogu vojske u obezbjeđenju mira i sugurnosti društva, predsjednik Ivanon je poručio da su ovi oficiri budućnost Makedonije.

Ministar Džaferi je kazao da će i novi oficiri biti važne poluge u razvoju prosperitetne Makedonije.

Danas ispraćena 13. generacija Akademije broji ukupno 42 polaznika, od kojih je 34 pohađalo vojnu, a osmero civilnu edukaciju. Među 34 poručnika 26 je Makedonaca, pet Albanaca, i po jedan Bošnjak, Srbin i Vlah. Među svršenicima je i sedam žena, od kojih je Selma Biberović i proglašena za najbolju u generaciji.

Usvajanjem Zakona o Vojnoj akademiji 1995. godine sa radom je počela i Akademija "General Mihailo Apostolski", koja trenutno radi u saradnji sa Univerzitetom Goce Delčev. Nakon prekida prijema novih polaznika u periodu od 2003. do 2008. godine, Akademija je, odlukom makedonske vlade, nastavila sa radom 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: