|

Šeks tvrdi da nema veze sa ratnim zločinima

Šeks tvrdi da nema veze sa ratnim zločinima
0
S
SRNA
15.1.2011. u 13:26
8
komentara
0

dijeljenja
Šeks tvrdi da nema veze sa ratnim zločinima Vladimir Šeks (Foto: Javno.hr)
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks tvrdi da nema nikakve veze sa ratnim zločinima u Istočnoj Slavoniji i da 1991. godine nije bio na komandnoj poziciji u Osijeku.
"Nisam bio komandant u kriznom štabu u Osijeku, vojni komandant je bila sasvim druga osoba", rekao je Šeks hrvatskim medijima povodom njegovog dovođenja u vezu sa ratnim zločinima.

On kaže da nema dokaza za pokretanje bilo kakvog postupka protiv njega.

Inicijativa mladih za ljudska prava dostavila je hrvatskom tužilaštvu dokumentaciju o ratnim zločinima u Vukovaru 1991. u kojima je učestvovao bivši ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep.

Inicijativa je saopštila da su priložene i izjave svjedoka da su neke osobe iz vojnog i političkog vrha iz tog vremena, od kojih su neke i danas na visokim državnim dužnostima, poput Vladimira Šeksa, imale saznanja o zločinima i rezolutno odbijale da ih spriječe i sankcionišu.

"Amnesty International" u je najnovijem izvještaju o ratnim zločinima u Hrvatskoj pozvao vlasti u toj zemlji da procesuiraju odgovorne za ratne zločine, ali i da istraže javno iznesene tvrdnje da su neki visoki politički i vojni funkcioneri, poput Šeksa, Merčepa i Davora Domazeta, učestvovali u ratnim zločinima.

Zbog svih tih optužbi Šeks je juče samoinicijativno dao iskaz tužilaštvu od kojeg očekuje da se o svemu izjasni, javila je Hrvatska radio-televizija, navodeći da je Vojni sud u Beogradu 1992. Šeksa optužio za krivično djelo genocida i oružane pobune.

Šeks tvrdi da je izvještaj Amnesty Internationala neprofesionalan, pristrasan i neobjektivan, a posebno u dijelu koji se odnosi na njegovo procesuiranje.

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak da "ni na jednom zvaničnom mjestu" nije čuo da se ime Vladimira Šeksa vezuje za ratne zločine u postupcima sudova bivše SFRJ.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...