{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sejdiu pozvao na priznanje Kosova

F
22.7.2010. u 19:39
0
6
Sejdiu pozvao na priznanje Kosova
0
Sejdiu pozvao na priznanje Kosova
Fatmir Sejdiu
Mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) trebalo bi ukloniti svaku preostalu sumnju kod zemalja koje još nisu priznale Kosovo, rekao je u četvrtak kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu u obraćanju novinarima u Prištini.
Sejdiu je današnji dan nazvao "blagoslovljenim za Kosovo i sve njegove građane".

Sve zemlje koje dosad nisu priznale Kosovo pozvao je da to, nakon mišljenja ICJ-a da kosovska neovisnost nije suprotna međunarodnom pravu, učine što prije.

"Pozivamo Republiku Srbiju, njezina predsjednika Borisa Tadića i vladu, da promijene pristup Kosovu koji su imali dosad", rekao je Sejdiu.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je nekoliko trenutaka nakon izricanja mišljenja ICJ-a izjavio da Srbija neće nikada priznati Kosovo.

"Put obje zemlje, Srbije i Kosova, kao i svih država u regiji, vodi u EU i NATO", zaključio je Sejdiu.

Svim zemljama koje su podržavale neovisnost Kosova zahvalio je na takvoj politici. Ostali kosovski političari jednodušni su u ocjeni da je mišljenje ICJ-a velika pobjeda Kosova. Kosovski premijer Hashim Thaci koji se nalazi u posjetu Washingtonu izjavio da je ovakva odluka iz Den Haaga "Kosovu daje pravo na državu".

Među građanima odluka ICJ-a burno je pozdravljena. Televizija je izravno prenosila izricanje mišljenja iz Den Haaga, a nakon pozitivne odluke ljudi su počeli izlaziti na ulice i slaviti.

KFOR i policija pojačali su sigurnost i zasad je situacija u svim gradovima u pokrajini mirna. U sjevernom dijelu Mitrovice okupio se manji broj kosovskih Srba na prosvjednom skupu, ali su se brzo mirno razišli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: