{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šefica Pahorovog kabineta dala ostavku zbog skandala

F
22.10.2010. u 17:32
0
2
Šefica Pahorovog kabineta dala ostavku zbog skandala
0
Šefica Pahorovog kabineta dala ostavku zbog skandala
Simona Dimic
Šefica kabineta slovenskog premijera Boruta Pahora u petak je dala ostavku na to mjesto, zbog medijskog skandala nakon otkrića načina finansiranja i gradnje njene kuće u Ljubljani, te sumnje da se sa životnim partnerom lično obogatila, koristeći svoje veze i utjecaj.
Simona Dimic bila je Pahorova sekretarica dok je on bio predsjednik slovenskog parlamenta, a onda i njegova asistentica u vrijeme kad je bio zastupnik u Evropskom parlamentu. Pahor je još u četvrtak novinarima rezolutno rekao da je riječ o "obrazovanoj, inteligentnoj i lojalnoj" osobi s kojom je povezan već deset godina, te da on nije tip političara koji bi zbog vlastite karijere žrtvovao svoje saradnike, ali se čini da je javni pritisak da se svoje saradnice odrekne ipak bio prevelik.

U pismu Pahoru kojim je dala ostavku, ona je navela da se ne osjeća krivom zbog optužbi koje su se na njen račun pojavile u javnosti, ali da zbog medijskog skandala i pritiska da na te optužbe stalno odgovara više ne može koncentrirano i u potpunosti ispunjavati svoje obaveze.

Za Simonu Dimic mediji navode da je imala vrlo velik utjecaj na kadrovsku politiku vlade i Pahora lično.

Mediji su prije desetak dana objavili podatke prema kojima je dosadašnja šefica kabineta slovenske vlade dobila visok kredit Nove Ljubljanske banke (NLB) koja je u državnom vlasništvu, odobren pod izuzetno povoljnim uvjetima i s niskom kamatnom stopom, te da je u Ljubljani sagradila kuću s bazenom za koju je građevinsku dozvolu dobila istog trenutka kad ju je i zatražila.

Uz to, mediji su proteklih dana prenosili dokumente i svjedočenja prema kojima su njenu kuću "na crno" gradili radnici nedavno propalog građevinskog preduzeća
"Vegrad", koristeći pri tome navodno materijal s gradilišta na kojima su se gradili stanovi za grad Ljubljanu.

Posebnu uznemirenost javnosti izazvali su i podaci da se njen nevjenčani suprug, a koji posjeduje turističku agenciju i posluje s vladom i njenim ustanovama, zadnjih godina vrlo obogatio pa među ostalim posjeduje luksuznu jahtu i apartman u Dubaiju.

Premijer Pahor rekao je u četvrtak, na insistiranje novinara da se izjasni o optužbama na račun šefice svog kabineta, da slučaj neće komentirati dok se o njemu ne očituje državna komisija za borbu protiv korupcije kojoj je slučaj predan nakon što se pojavio u medijima.

Pahor je rekao da osobe koje angažira kao svoje saradnike obično ne pita jesu li bogati iako je svjestan da je javnost u vrijeme krize vrlo osjetljiva na takva pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: