Regija
0

Šef srbijanske diplomatije u posjeti Slovačkoj

FENA
Šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je tokom svoje posjete Bratislavi da će Srbija upotrijebiti sva mirna sredstva da očuva teritorijalni integritet zemlje zbog volje Kosova da proglasi nezavisnost.

"Upotrijebit ćemo sva diplomatska, politička, ekonomska i legalna sredstva u odbrani suvereniteta i integriteta naše zemlje", rekao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za štampu održanoj s njegovim slovačkim kolegom Janom Kubisom.

On je ponovio da je srbijanska vlada usvojila "tajni plan" za slučaj da Kosovo proglasi svoju nezavisnost, odbijajući da detaljno iznese mjere predviđene tim planom.

Slovačka, koja je članica Evropske unije, ne gleda blagonaklono na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, djelimično zbog mogućih reperkusija na separatiste među mađarskom manjinom u zemlji.

"U slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, Slovačka ne namjerava priznati nezavisnost, ni Kosovo", rekao je Kubis u petak, naglasivši da bi svaki jednostrani korak značio "veliki destabilizirajući potencijal".