{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji

F
14.4.2008. u 18:27
0
0
SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji
0
SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji
Sofija
Predsjednici parlamenata zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) usvojili su u ponedjeljak u Sofiji zajedničku izjavu i Memorandum o međuparlamentarnoj suradnji zemalja regije u kojima se ističe evropska perspektiva zemalja jugoistočne Evrope, s članstvom u Evropskoj uniji kao krajnjem cilju.
"Važno je u ovom trenutku istaknuti evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, a na temelju dopunjene Solunske agende", stoji u zajedničkoj izjavi koju su usvojili čelnici parlamenata Hrvatske, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske.

Prema riječima predsjednika bugarskog narodnog Sobranja Georgija Pirinskog, sudionici Sedme konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a složili su se, u svjetlu najnovijeg razvoja događaja u regiji, da parlamentarnu regionalnu suradnju treba dodatno pojačati kako bi se premostile novonastale teškoće.

Na konferenciji je, u sklopu misije UN-a na Kosovu (UNMIK), sudjelovalo i kosovsko izaslanstvo.

Pirinski je objasnio da je njihovo sudjelovanje u skladu s "prihvaćenom praksom" no kako je istaknuo o problemima na relaciji Srbija - Kosovo nije se razgovaralo.

"Na konferenciji se nije raspravljalo ni o jednom pojedinačnom slučaju... ali je dogovoreno da se obostrano prihvatljiva rješenja donose u skladu s međunarodnim
načelima i odredbama", kazao je Pirinski.

Memorandum također ističe da budućnost jugoistočne Evrope leži u Evropskoj uniji te da je regionalna suradnja od dugoročnog interesa za zemlje regije i jedan od preduvjeta za uspješno okončanje euroatlantskih integracija. Članice SEECP-a obvezale su se da će na tom putu nužno jačati ulogu parlamenata.

Prema usvojenom dokumentu međuparlamentarna suradnja zemalja regije omogućit će usklađivanje njihovih zakonodavstava s evropskom pravnom stečevinom i daljnje
jačanje demokratskih institucija.

Po završetku konferencije Pirinski je objavio da će se u maju u Bruxellesu održati konferencija parlamenata 27 članica EU-a na kojoj će tema biti zapadni Balkan.

U ime bh. parlamenta ovom skupu prisustvovao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: