{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji

F
14.4.2008. u 18:27
0
0
SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji
0
SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji
Sofija
Predsjednici parlamenata zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) usvojili su u ponedjeljak u Sofiji zajedničku izjavu i Memorandum o međuparlamentarnoj suradnji zemalja regije u kojima se ističe evropska perspektiva zemalja jugoistočne Evrope, s članstvom u Evropskoj uniji kao krajnjem cilju.
"Važno je u ovom trenutku istaknuti evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, a na temelju dopunjene Solunske agende", stoji u zajedničkoj izjavi koju su usvojili čelnici parlamenata Hrvatske, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske.

Prema riječima predsjednika bugarskog narodnog Sobranja Georgija Pirinskog, sudionici Sedme konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a složili su se, u svjetlu najnovijeg razvoja događaja u regiji, da parlamentarnu regionalnu suradnju treba dodatno pojačati kako bi se premostile novonastale teškoće.

Na konferenciji je, u sklopu misije UN-a na Kosovu (UNMIK), sudjelovalo i kosovsko izaslanstvo.

Pirinski je objasnio da je njihovo sudjelovanje u skladu s "prihvaćenom praksom" no kako je istaknuo o problemima na relaciji Srbija - Kosovo nije se razgovaralo.

"Na konferenciji se nije raspravljalo ni o jednom pojedinačnom slučaju... ali je dogovoreno da se obostrano prihvatljiva rješenja donose u skladu s međunarodnim
načelima i odredbama", kazao je Pirinski.

Memorandum također ističe da budućnost jugoistočne Evrope leži u Evropskoj uniji te da je regionalna suradnja od dugoročnog interesa za zemlje regije i jedan od preduvjeta za uspješno okončanje euroatlantskih integracija. Članice SEECP-a obvezale su se da će na tom putu nužno jačati ulogu parlamenata.

Prema usvojenom dokumentu međuparlamentarna suradnja zemalja regije omogućit će usklađivanje njihovih zakonodavstava s evropskom pravnom stečevinom i daljnje
jačanje demokratskih institucija.

Po završetku konferencije Pirinski je objavio da će se u maju u Bruxellesu održati konferencija parlamenata 27 članica EU-a na kojoj će tema biti zapadni Balkan.

U ime bh. parlamenta ovom skupu prisustvovao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: