{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedam osoba optuženo za trgovinu organima

F
13.11.2010. u 22:15
0
9
Sedam osoba optuženo za trgovinu organima
0
Sedam osoba optuženo za trgovinu organima
Foto: Ilustracija
Sedmeročlana kriminalna skupina optužena je da je ljude iz siromašnih krajeva istočne Evrope namamljivala u Kosovo, gdje bi im oduzimala organe i prodavala ih na crnom tržištu!
Pet državljana Kosova, turski liječnik i jedan Izraelac ljude su u Kosovo dovodili, obećavajući im novčanu naknadu za uklanjanje jednog bubrega, tvrdi tužitelj Jonathan Ratel, dodavši kako su tako tokom 2008. godine na takav način 'obradili' najmanje 20 stranih državljana.

"Žrtve su prikupljane u stranim, siromašnim zemljama, zatim bi bile prebačene na aerodrom u Prištini, na račun obećanja kako će za jedan bubreg dobiti 14.500 eura, dok bi 'naručitelji' za njih plaćali i do 100.000 eura", tvrdi Ratel.

Žrtve su najčešće dovođene iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske, no nije poznato je li itko od njih uistinu i primio novčanu naknadu.

Petero državljana Kosova, među kojima je i Ilir Recaj, bivši v.d. tajnika ministarstva zdravstva, terete se po pet tačaka optužnice, od trgovanja ljudskim organima do ilegalnog obavljanja medicinskih zahvata i zlouporabe ovlasti. Niko od njih nije pritvoren, dok se njihovih dvoje suradnika, turski liječnik Yusuf Sonmez i Izraelac Moshe Harel nalaze na Interpolovoj tjeralici.

Vođama ovog lobija smatraju se Sonmez, Harel te Kosovar Lutfi Dervishi, za kojeg je utvrđeno da se na liječničkom kongresu u Istanbulu 2006. raspitivao o nekome ko bi mogao obavljati transplantacije. Šest mjeseci kasnije, javio mu se Sonmez.

Dervishi i Sonmez operacije su obavljali u privatnoj klinici "Medicus" u Prištini, koja je u vlasništvu Dervishijevog sina Arbana, također jednog od optuženih. Harel je bio zadužen za pronalaženje i dovođenje žrtava te osiguravanje isplata i novčanih transfera u bankama. Preostala dvojica optuženih su kosovski liječnici, Sokol Hajdini i Driton Jilta.

Istragu je pokrenula tvrdnja jednog državljanina Turske, kako je prodao bubreg Izraelcu. Policija je 2008. zatvorila Dervishijevu privatnu kliniku, a Recaj je smijenjen na mjestu tajnika u ministarstvu, prenose agencije.

Optuženi negiraju upletenost u slučaj, a njihovo prvo saslušanje najavljeno je za kraj mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: