Hrvatska
0

SDP poslao prijedlog za razrješenje Sanadera

FENA
Klub zastupnika SDP-a u saborsku je proceduru danas uputio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu, kojega smatraju odgovornim za loše stanje sigurnosti građana, lošu gospodarsku situaciju i pad standarda te nedjelotvornost u približavanju EU.

SDP-ovci tvrde da je neučinkovitost državnih institucija pod Sanaderovim vodstvom dovela do najtežih zločina, poput naručenih ubojstava i premlaćivanja.

Podsjećaju na neriješene slučajeve premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića i direktora Industrogradnje Josipa Galinca, kao i na ubojstvo maturanta Luke Ritza, čiji ubojica takoðer nije otkriven.

Ističu da su neriješene ostale i brojne pljačke pošti, banaka, mjenjačnica i kladionica te da skupine huligana na ulicama prave nered, nesmetano i bez adekvatnog policijskog odgovora.

Napominju da su još prije pet mjeseci upozorili na neodrživo stanje i zatražili saborsku raspravu o radu policije, koja je na dnevni red došla tek prošli tjedan.

Sanader je, kažu, ministra odlučio smijeniti tek nakon ubojstva Nike Deković i Ivane Hodak, svega četiri dana nakon prihvaćanje ministrova izvješća u Saboru.

SDP-ovci podsjećaju i da je obračun s organiziranim kriminalom Sanader najavio još prije tri godine, u trenutku uhićenja Hrvoja Petrača u Grčkoj.

"Od te je izjave prošlo više od tri godine, a Vlada i njezin predsjednik nisu se obračunali s organiziranim kriminalom", kažu SDP-ovci, te dodaju kako nemaju razloga vjerovati najnovijim najavama obračuna s mafijom.