{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP: "Ostavku prihvatamo, a novu premijerku nećemo"

F
2.7.2009. u 18:26
0
0
SDP: "Ostavku prihvatamo, a novu premijerku nećemo"
0
SDP: "Ostavku prihvatamo, a novu premijerku nećemo"
Hrvatski premijer Ivo Sanader nema pravo dati ostavku bez jasnog obrazloženja, suglasna je saborska opozicija, koja je u današnjoj raspravi o premijerovoj ostavci zatražila vanredne izbore, a Sanadera prozivala za kukavičluk i bježanje od problema u koje je zemlju doveo lošom ekonomskom politikom.
"Vrijeme je za prijevremene izbore, ostavku ćemo, naravno, prihvatiti, ali novu premijerku nećemo", rekao je Zoran Milanović (SDP).

Smatra da Jadranka Kosor nema političkog autoriteta za vođenje vlade u trenutku teškom za zemlju. "Osoba koja se predlaže za predsjednicu Vlade nema političkog autoriteta. Ta je odluka tehnički ispravna, ali politički potpuno promašena", ocijenio je Milanović, poručivši da bi prijevremeni izbori bili "glas naroda o tome kako dalje u ovom teškom trenutku".

Vesna Pusić (HNS) misli da premijer nije smio podnijeti ostavku bez obrazloženja. "Ne može biti da premijer usred mandata podnese ostavku i da kaže - ovo je tren za novi početak", rekla je Pusić, ističući da jedini mogući trenutak za novi početak jednog premijera može biti kraj mandata.

Upozorila je i da je izostanak obrazloženja u javnosti pokrenuo lavinu špekulacija o razlozima ostavke, od puča u HDZ-u do unutarnjih ili vanjskopolitičkih razloga.

Ustvrdila je i da su jedine moguće interpretacije to da je Sanader zaključio da je zemlja u preteškom stanju, a on nedovoljno sposoban da bi ju vodio, ili da ga je netko "pritisnuo ili ucijenio".

Na tumačenje HDZ-ovaca da Sanader odlazi frustriran razvojem situacije u pristupnim pregovorima s EU, Pusić je odgovorila kako teške i komplicirane zadaće nisu razlog za odustajanje, nego za čvršći angažman na rješavanju problema.

Zaključila je i da će Sanaderova ostavka nesumnjivo oslabjeti novu vladu koju će izabrati ista parlamentarna većina.

Prosvjedovala je i jer Sanader nije osobno došao u Sabor, nego je poslao ostavku u jednoj jedinoj rečenici. "Ako je ovdje došao po mandat, ovdje je trebao doći i vratiti mandat", naglasila je Pusić.

I Boro Grubišić (HDSSB) smatra da ostavka nije dovoljno obrazložena. "Ono što je Sanader komentirao u tisku nije prezentirano pred ovim visokim domom, koji ga je izabrao", kazao je Grubišić, tumačeći da se Sanader ponaša "kao uvrijeđeno dijete koje se više ne želi igrati".

Damir Kajin (IDS) uvjeren je, pak, da je premijerova ostavka politički manevar, u koji se Sanader upustio vođen lošim procjenama svojih savjetnika.

"Timovi su ga krivo savjetovali da će za nekoliko mjeseci svi plakati da se vrati. Mislim da su ovoga puta podcijenili narod", rekao je Kajin, koji je uvjeren da "zemlji trebaju parlamentarni izbori, a ne ovakvi manevri".

Sanadera je prozvao da bježi pred problemima, nakon što je zemlja pod njegovim vodstvom ove godine zabilježila najveći pad BDP-a u hrvatskoj historiji.

"Drago mi je što sam pročitao da je premijer noćas dobro spavao, ali siguran sam da nisu tako dobro spavali radnici u 3. maju", rekao je Kajin.

Buduću premijerku Jadranku Kosor pozvao je da bude hrabra i nakon turističke sezone krene u vanredne izbore, a oporbu da u Sanaderovoj ostavci prepozna priliku za ujedinjenje. "Glave skupa i više ništa neću reći", poručio je Kajin opoziciji.

Građanima je, pak, poručio da se ne boje, jer "Hrvatska može bez Sanadera".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: