Regija
0

SDP Hrvatske: Opet Milanović

FENA
Zoran Milanović ponovno je, na 11. konvenciji SDP-a u zagrebačkom Domu sportova, izabran za predsjednika stranke. Osvojio je više od 75 posto glasova delegata i uvjerljivo porazio protukandidate Davorka Vidovića i Dragana Kovačevića.

Vidović i Kovačević čestitali su Milanoviću na pobjedi. Upitani vide li se u Milanovićevu timu, Vidović je odgovorio potvrdno, dok je Kovačević rekao da će o tome još razmisliti, prenio je HRT.

Milanović je u završnom obraćanju delegatima poručio kako stranački dužnosnici trebaju služiti i slušati članstvo i građane.

"Nadam se da ćemo i za manje od četiri godine preuzeti odgovornost za upravljanje državom i da će oni koji je sada loše vode biti prozreni i prezreni", poručio je Milanović.

Na novinarski upit kako će funkcionirati s članovima stranke koji su mu do sada bili oponenti u najvišim tijelima SDP-a, Milanović je odgovorio da je SDP demokratska stranka i da u njoj nema suparnika.

Za potpredsjednike SDP-a izabrani su Zlatko Komadina i Milanka Opačić, kojoj je to drugi potpredsjednički mandat za redom, dok su u Predsjedništvo stranke ušli Željka Antunović, Milan Bandić, Biljana Borzan, Vojko Obersnel, Tonino Picula, Ranko Ostojić i Zvonimir Mršić.

Komadina i Opačić u drugom su krugu glasanja dobili 792, odnosno 699 glasova, a oni će, kao i predsjednik stranke Zoran Milanović, po položaju sjediti i u Predsjedništvu SDP-a. Ostalih sedam članova Predsjedništva izabrano je po regionalnom ključu.

Gosti na konvenciji SDP-a u subotu bili su čelnici HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić, SDSS-a Milorad Pupovac, HSP-a Anto Đapić i HSU-a Silvano Hrelja te predstavnici sindikata i civilnih udruga.

Čačić je poručio kako su SDP i HNS jedina alternativa aktualnoj vlasti, da su te stranke generatori demokratije u Hrvatskoj.

Jakovčić je poželio esdepeovcima da izaberu vodstvo koje će jamčiti čvrst i snažan SDP.

Đapić, koji je prvi put gostovao na SDP-ovu skupu, rekao je kako se hrvatska ljevica i desnica danas moraju zajednički boriti za socijalno pravedniju državu.

Većina SDP-ovih delegata u raspravi o radu stranke isticala je kako samo zajedništvo i stabilnost SDP-a, insistiranje na sadržajima i programima, može jamčiti pobjedu na idućim izborima.

Izmjenjujući se u kratkim govorima za govornicom, SDP-ovci su isticali potrebu snažnog zajedništva kojim se, ustvrdili su, jedino mogu dokazati kao alternativa HDZ-u.

Nakon što su prihvatili izvješće o radu stranke između dvije konvencije, delegati su prihvatili i izmjene stranačkog statuta.

Novina je i uvođenje neposrednih izbora za lokalne stranačke čelnike i predsjednika stranke - nakon hrvatskih lokalnih izbora iduće godine predsjednici općinskih, gradskih i županijskih organizacija SDP-a birat će se prema modelu "jedan član - jedan glas", a prema tom modelu, ubuduće će se birati i predsjednik SDP-a - neposredno će ga birati svi članovi SDP-a.