Regija
0

Schomburg izdao nalog za provjeru poštivanja uvjeta Markačeve slobode

FENA
Dežurni sudac na Haškom sudu Wolfgang Schomburg izdao je povjerljivi nalog Tajništvu Haškog suda da kod hrvatskih vlasti provjeri jesu li prekršeni uvjeti privremenog boravka na slobodi generala Mladena Markača, doznaje se u petak u press uredu Haškog suda. Sadržaj naloga je tajan.

General Markač, koji početak suđenja čeka na slobodi u Hrvatskoj, posljednjih je dana u središtu interesa javnosti nakon što su mediji ovog tjedna objavili sliku njegova sudjelovanja u lovu na Bilogori, na kojoj je u skupini lovaca i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Prema odluci o uvjetima puštanja na privremenu slobodu donesenoj 9. veljače 2007. general Markač dužan je, među ostalim, ostati "unutar granica svoga doma u Republici Hrvatskoj". Eventualnu promjenu adrese dužan je prijaviti unutar tri dana kako MUP-u tako i Tajništvu suda, a u roku od tri dana dužan je prijaviti i početak zaposlenja, kao i ime i adresu poslodavca.

Jednom tjedno mora se javiti policijskoj stanici i biti suglasan s iznenadnim kontrolama MUP-a i drugih hrvatskih dužnosnika ili osobe koju je zadužilo Tajništvo Haškog suda. Markač ne smije ni kontaktirati s žrtvama ili potencijalnim svjedocima, a o svom predmetu smije razgovarati jedino s odvjetnicima ili članovima uže obitelji.

Odluka propisuje i obveze Republike Hrvatske koja je, među ostalim, "dužna trenutačno pritvoriti optuženog, prekrši li ijedan uvjet" privremene slobode kao i trenutačno izvijestiti Tajništvo suda i sudsko vijeće o kršenju tih uvjeta.