Regija
0

Scheffer: Prisutnost KFOR-a i njegov mandat na Kosovu neće se promijeniti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U ponedjeljak će za evropske ministre vanjskih poslova biti dosta posla kada je riječ o zapadnom Balkanu - očekuje se da će reagirati na proglašenje kosovskog ustava, najavljeno za dan ranije, kao i na novi aranžman UN-a i EU-a koji bi trebalo da otvori put za EULEX misiju.

Tu je i obećanje NATO-ovih ministara odbrane da će KFOR ostati na terenu u okviru postojeće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, izvještava dopisnik VoA-e iz Bruxellesa.

Kako je i obećao prije nekoliko dana visoki predstavnik EU-a Javier Solana, intenzivni razgovori na relaciji Bruxelles - New York su dali rezultata u pismu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona Prištini i Beogradu i aranžmanu koji bi trebalo na terenu da omogući postepeno i glatko uvođenje evropske civilne misije na teritoriji Kosova.

Svjesni delikatnosti i važnosti trenutka, i NATO-ovi ministri odbrane su, zaključujući u petak skup u Bruxellesu, poručili kako će NATO dati svoj doprinos međunarodnim naporima tako što će provesti u djelo tek usvojeni operativni plan obuke lako naoružanih, kako je naglašeno, "sigurnosnih snaga, a ne vojske" na Kosovu.

"Prisutnost KFOR-a i njegov mandat na Kosovu se u svakom slučaju neće promijeniti. KFOR ostaje na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a sve dok Vijeće ne odluči drugačije. Dogovorili smo se i o novim dužnostima NATO-a na Kosovu. U okviru toga NATO će biti u stanju da pomogne Kosovu u gradnji neophodnih, demokratskih sigurnosnih struktura", kazao je generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Sve to će dati ton sastanku evropskih ministara u ponedjeljak u Luxembourgu.

Imat će, pored toga, pred sobom situaciju u kojoj će Priština dan ranije proglasiti stupanje na snagu ustava, situaciju za koju je ranije rečeno da treba biti dočekana "globalnim paketom" mjera EU-a i ostatka međunarodne zajednice, kojem bi konačan cilj trebalo da bude trajno smirivanje regije i njezina integracija u evropske strukture.