{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Scheffer: NATO ima mandat da ostane na Kosovu

F
8.2.2008. u 10:01
0
0
Scheffer: NATO ima mandat da ostane na Kosovu
0
Scheffer: NATO ima mandat da ostane na Kosovu
Foto: AP
Snage NATO-a imaju mandat da ostanu na Kosovu i interveniraju kako bi tamo održale sigurnost nakon očekivanog proglašenja nezavisnosti, rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.
Ministri odbrane zemalja članica NATO-a na razgovorima u Litvi saglasili su se u četvrtak kako će postojeća Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a nastaviti da opravdava prisutnost NATO-a na Kosovu ako tamošnja albanska većina proglasi nezavisnost, što se očekuje idućih sedmica.
Zapadne sile su kazale da će podržati takav potez. "Da, 1244 je temelj i ostat će temelj za prisutnost NATO-a", rekao je na konferenciji za novinare Jaap de Hoop Scheffer, javio je Reuters.

Rusija, koja je najveći saveznik Srbije u pitanju Kosova, rekla je da bi NATO prekršio UN-ov mandat ako bi, naprimjer, intervenirao kako bi suzbio proteste srpske manjine na Kosovu protiv proglašenja nezavisnosti.

NATO nije pojasnio kako će odgovoriti na neki pokušaj Srba da se usprotive vlastima u kojima dominiraju Albanci. Zapovjednici KFOR-a su rekli kako su spremni riješiti bilo kakvo izbijanje nasilja.

De Hoop Scheffer je također kazao da će NATO imati ulogu u obuci budućih kosovskih snaga sigurnosti, međutim, rekao je da svaki takav potez treba pričekati dok se ne riješi status Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: