{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Scheffer: NATO ima mandat da ostane na Kosovu

F
8.2.2008. u 10:01
0
0
Scheffer: NATO ima mandat da ostane na Kosovu
0
Scheffer: NATO ima mandat da ostane na Kosovu
Foto: AP
Snage NATO-a imaju mandat da ostanu na Kosovu i interveniraju kako bi tamo održale sigurnost nakon očekivanog proglašenja nezavisnosti, rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.
Ministri odbrane zemalja članica NATO-a na razgovorima u Litvi saglasili su se u četvrtak kako će postojeća Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a nastaviti da opravdava prisutnost NATO-a na Kosovu ako tamošnja albanska većina proglasi nezavisnost, što se očekuje idućih sedmica.
Zapadne sile su kazale da će podržati takav potez. "Da, 1244 je temelj i ostat će temelj za prisutnost NATO-a", rekao je na konferenciji za novinare Jaap de Hoop Scheffer, javio je Reuters.

Rusija, koja je najveći saveznik Srbije u pitanju Kosova, rekla je da bi NATO prekršio UN-ov mandat ako bi, naprimjer, intervenirao kako bi suzbio proteste srpske manjine na Kosovu protiv proglašenja nezavisnosti.

NATO nije pojasnio kako će odgovoriti na neki pokušaj Srba da se usprotive vlastima u kojima dominiraju Albanci. Zapovjednici KFOR-a su rekli kako su spremni riješiti bilo kakvo izbijanje nasilja.

De Hoop Scheffer je također kazao da će NATO imati ulogu u obuci budućih kosovskih snaga sigurnosti, međutim, rekao je da svaki takav potez treba pričekati dok se ne riješi status Kosova.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: