Regija
0

Scheffer: KFOR nastavlja djelovati po Rezoluciji 1244

FENA
Međunarodne snage KFOR su neutralne u pitanju statusa Kosova i nastavit će djelovati u skladu s ovlaštenjima na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine, izjavio je u ponedjeljak u Prištini glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Scheffer je na konferenciji za novinare izjavio da je KFOR na Kosovu zato da pruži mir i sigurnost te zaštiti većinsku ali i manjinske zajednice.

"KFOR je tu i tu će ostati. Ima mandat i dovoljno snage, što obuhvata i dovoljno rezervnih snaga. KFOR je ovdje da zaštiti i većinsku i manjinske zajednice", kazao je Scheffer.

On je pohvalio stanovnike Kosova i privremene kosovske institucije što su "u trenucima proglašavanja nezavisnosti i stupanja na snagu novog ustava uspjeli da osiguraju mir i red".

"NATO nema veze s priznavanjem nezavisnosti, ima članica NATO-a koje su priznale i ima i onih koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Važno je reći da su sve zemlje članice NATO-a uključene u KFOR i da ostaju na Kosovu", istaknuo je on.

Scheffer je kazao da su ga zapovjednici KFOR-a informirali o aktuelnoj situaciji i aktivnostima međunarodnih mirovnih snaga, a privremeno rukovodstvo Kosova, predsjednik Fatmir Seidiju i premijer Hashim Thaqi o daljnjim aktivnostima.

Scheffer se tokom dana susreo s novim šefom UNMIK-a Lambertom Zannierijem, šefom Eulexa Yvesom de Kermabonom i funkcionerom G-17 plus Oliverom Ivanovićem, s kojim je, kako je rekao, a prenio Tanjug, razgovarao kao s predstavnikom srpske zajednice na Kosovu.