Stjepan Mesić
0

"Sazrelo je vrijeme za uklanjanje vjerskih obilježja"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbacio je tumačenja da je uklanjanje vjerskih obilježja iz državnih ustanova zatražio isključivo zbog uvreda koje su na njegov račun dolazile iz crkvenih redova, a objasnio je da je za takav potez sazrelo vrijeme.

"Sada je sazrelo vrijeme da učinimo nešto što moramo napraviti prije moga odlaska", rekao je Mesić u razgovoru za Novu TV, odbacivši tumačenja nekih komentatora da je to zatražio prekasno i isključivo zbog povrijeđene taštine.

Objasnio je i da ne traži isključivo micanje križeva, nego obilježja bilo koje vjere. "Hoće li načelnik općine u kojoj je većina pravoslavaca staviti pravoslavni križ", upitao je Mesić.

Predsjednik smatra da je njegova polemika s Crkvom otišla u krivom smjeru, a za splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića ustvrdio je da ga (Mesića) osobno mrzi.

"Slušao sam jednog nadbiskupa. Takvu mržnju nisam dugo vidio na licu jednog čovjeka, a posebno ne na licu jednog visokog svećenika", rekao je Mesić.

Upitan na koga misli, odgovorio je, "Marina Barišića. Čim se moje ime spomene, taj čovjek mijenja svoju fizionomiju, a zašto bi on bio bliži Bogu od mene, zašto bi bio veći patriot od mene, zašto bi, na kraju, bio veći Hrvat od mene".

"Ja sam za ovu Hrvatsku bio na robiji, za ovu Hrvatsku sam vjerojatno dolazio u veće rizike nego svi svećenici. I sada da netko mjeri moje hrvatstvo, odakle mu pravo", dodao je.

Komentirajući brojne korupcijske afere o kojima ovih dana govore mediji, Mesić je kazao kako "vrč ide na vodu dok se ne razbije". "Upravo se to dogodilo. To je toliko nabujalo da je jednog dana moralo puknuti", kazao je.

Zamoljen da objasni tko su korumpirani "majstori" u vlasti, o kojima neprestano govori, Mesić je kazao kako ne želi biti sudac, ali i ponovio da je u MORH-u, bez obzira na promjenu ministara, ostao isti kadar.