Regija
0

"Šatl-diplomatija" se nastavlja u septembru

FENA
Druga runda "šatl-diplomatije" i dijaloga Beograda i Prištine o "praktičnim pitanjima" očekuje se idućeg mjeseca, najavio je danas prištinski list "Koha ditore", pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, sastanci će ponovo početi susretima šefa UNMIK-a Lamberta Zanniera s beogradskim vlastima.

Glavne teme razgovora bit će šest tačaka koje je predložio Ban Ki-moon, među kojima su policija, carina, pravosuđe, zaštita kulturne baštine, saobraćaj...

"Šef UNMIK-a očekuje da će se sa srpskim vlastima sresti u septembru iako datum još nije određen", citira "Koha" međunarodni izvor.

Zannier je već otišao na trosedmični odmor.

Vrijeme do sljedećeg sastanka Zanniera i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića bit će iskorišteno za sastanke eksperata za policiju i pravosuđe, dvije oblasti koje su Zannier i Bogdanović otvorili tokom dosadašnja dva susreta.

Dnevnik "Lajm" piše da susrete eksperata treba očekivati sredinom augusta, a ovog puta bi trebalo da se razgovara sa Srbima zaposlenim u sudu na sjeveru Mitrovice, sa ciljem da se pronađe rješenje.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde u privremenoj vladi Kosova još nisu zvanično obaviješteni o čemu će se diskutirati.

"Ja još nemam nikakve zvanične informacije o čemu će tačno Zannier i Bogdanović diskutirati. Ali mogu da kažem da su dobrodošli razgovori koji se tiču integracije srpskih policajaca u Kosovsku policiju i pod kišobranom kosovskih institucija. Šta god da je u neskladu sa tim će propasti", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti.

U seriji intervjua koje je dao pred odlazak na odmor, Zannier je najavio da sprema ponudu koja će stvoriti "etničku srpsku policiju" u okviru Kosovske policije, ali sa specijalnom autonomijom u komandnom lancu.

Prema riječima šefa UNMIK-a, carina će možda ličiti na model Hong Konga - "jedna teritorija sa dvije carinske zone". "I za sudstvo predlažem takvo rješenje", rekao je Zannier i istakao da te inicijative imaju podršku Kontakt-grupe i da ih podržava i zvanična Priština.

Šef UNMIK-a je naglasio da je on, dok je na snazi Rezolucija 1244, "najveći šef" na Kosovu, prenio je Tanjug.

"Pregovori Priština - UNMIK - Beograd o šest tačaka Ban Ki-moona su teški, delikatni i kompleksni", rekao je Zannier i dodao da će on, ako se Priština i Beograd ne dogovore, "imati snage da ih nametne".