{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak mješovitog odbora za pitanja sukcesije

F
17.9.2009. u 13:14
0
0
Sastanak mješovitog odbora za pitanja sukcesije
0
Sastanak mješovitog odbora za pitanja sukcesije
Dvodnevni sastanak Stalnog mješovitog komiteta osnovanog temeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije negdašnje Jugoslavije, u kojem sudjeluju visoki predstavnici Makedonije, Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, započeo je u četvrtak u Beogradu, u zgradi negdašnjeg Saveznog izvršnog vijeća (SIV) bivše SFRJ.
Skup, čiji je radni dio zatvoren za medije, otvorio je srbijanski premijer Mirko Cvetković, a na sastanku će, po najavama, biti riječi o implementaciji sporazuma, diobi preostale diplomatske imovine, financijama, arhivima, pokretnoj i nepokretnoj imovini, imovini
poduzeća i drugim neriješenim pitanjima.

Po riječima visokog predstavnika Srbije za sukcesiju Gaše Kneževića, u prijašnjih pet godina, koliko traje rasprava, dogovorena je raspodjela 95 posto imovine bivše Jugoslavije, a preostala neriješena pitanja odnose se na staru deviznu štednju, državne arhive, vojnu imovinu te mješovite banke.

Kako prenose mediji, u ranijim fazama sve republike izražavale su najveći interes prema imovini iz negdašnje jugoslavenske diplomatsko-konzularne mreže.

Srbija, kako se ističe, ustraje na tomu da se to pitanje riješi kao cjelovito, a ne tako što bi se prvo raspodijelile atraktivne lokacije u Europi i SAD, dok bi se za kasnije ostavile afričke destinacije, koje su svima manje zanimljive.

Sporazum o sukcesiji negdašnje SFRJ u Beču su 2001. godine potpisali predstavnici Hrvatske, Makedonije, BiH, Slovenije i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a stupio je na snagu tri godine kasnije.

Prethodni sastanak ovog povjerenstva održan je lipnja 2007. godine u Sloveniji na Brdu kod Kranja, a nakon beogradskog, idući sastanak bi, po najavama, trebao biti održan u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: