Naredne sedmice u Beogradu
0

Saslušanje svjedoka u slučaju 'Draža Mihailović'

SRNA
Tužilaštvo Srbije će naredne sedmice saslušati svjedoka za koga postoje pouzdani podaci da je komandovao streljačkim vodom koji je izvršio smrtnu kaznu nad vođom četničkog pokreta Dragoljubom Dražom Mihailovićem, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen.

"Taj čovek je oficir bivše Jugoslovenske narodne armije. Prisustvovao je Mihailovićevom streljanju kao jedan od komandanata streljačkog voda. Ovaj svedok se nije sam prijavio komisiji za otkrivanje istine o pogubljenju Draže Mihailovića. Do njega smo došli upoređivanjem izjava drugih svedoka i 99 odsto samo sigurni da je prisustvovao egzekuciji", objasnio je Homen.

On je za "Blic nedjelje" rekao da će Tužilaštvo saslušati još jednog svjedoka za koga se sumnja da je uzeo dio dokumentacije koji krije tajnu o mjestu gdje su sahranjeni posmrtni ostaci vođe četničkog pokreta.

"Reč je o visokom državnom funkcioneru iz 80. godina prošlog veka. Imamo zvanični zapisnik iz koga se jasno vidi da nije predao kompletnu dokumentaciju kada ju je nosio iz jedne u drugu službu", naglasio je Homen.

Pripadnici Odsjeka zaštite Naroda uhapsili su 12. marta 1946. godine četničkog vojvodu Dražu Mihailovića, a 10. juna izveden je pred sud.

Osuđen je 15. jula na smrt strijeljanjem zbog, kako je objašnjeno, ratnih zločina i veleizdaje.

Strijeljan je 17. jula 1946. godine u Lisičijem Potoku.