Beograd
0

Saslušanja osumnjičenih za pomoć Župljaninu

FENA
Istražni sudija Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu do sada je saslušao četvero osumnjičenih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Stojana Župljanina i protiv njih donio rješenje o provođenju istrage, izjavila je danas glasnogovornica suda Ivana Ramić.

Ona je precizirala da je istražni sudija protiv njih donio rješenje o provođenju istrage zbog "pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela".

Kako je navela Ramić u izjavi Tanjugu, još troje osumnjičenih treba da bude saslušano, ali istražni sudija još nije odredio termin saslušanja.

Saslušanje osumnjičenih je počelo 11. novembra.

Tužilaštvo za ratne zločine podnijelo je 30. oktobra zahtjev za provođenjem istrage protiv sedam osoba, zbog sumnje da su Župljaninu pomagali u skrivanju, ali nije tražilo da se osumnjičenima odredi pritvor.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od juna 1999. do 2008. godine, na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Beograda, Subotice i Pančeva pomagali Župljaninu u skrivanju.

Oni se sumnjiče da su neposredno, ili preko drugih osoba, skrivali Župljanina i pružali utočiste u kućama, stanovima i vikendicama, ili mu na drugi način pomagali da ga organi gonjenja ne otkriju i uhapse.

U zahtjevu za provođenje istrage je navedeno da su osumnjičeni lično podržavali Župljanina, pružali mu finansijsku pomoć, doturali odjeću i druge potrebne predmete, pomagali u pribavljanju lažnih isprava o identitetu. Oni su održavali s njim vezu, obavještavali ga o poduzetim mjerama i radnjama organa gonjenja, organizirali tajne susrete, proslave i večere.

Župljanin je uhapšen 11. juna u Pančevu, posle devet godina skrivanja. On je kod istražnog sudije odbio da primi hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da nije Župljanin već Branislav Vukadin.

Tužilaštvo Haškog tribunala podiglo je optužnicu protiv Župljanina 17. decembra 1999. godine, zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Desetak dana poslije hapšenja, Župljanin je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Scheveningenu, a na prvom pojavljivanju pred sudom negirao je navode optužnice, tvrdeći da nije kriv.