Beogradske depeše
0

Sašaptavanja o sjeveru Kosova i sjeveru Kipra

Sarajevo-x.com
Jeremić i Tadić: Različiti pristupi
Jeremić i Tadić: Različiti pristupi
Jovan Ratković, savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tatića za odnose sa Evropskom unijom i NATO-om, ključni zvaničnik Srbije za pregovore o Kosovu, prema najnovijoj depeši WikiLeaksa, kazao je Robertu Cooperu, kojeg javnost u BiH zna kao evropsku diplomatsku figuru uključenu u Butmirske pregovore, kako vlada u Prištini nikada neće imati vlast na sjeveru Kosova, gdje živi srpska većina.

Srbija je iznijela nekoliko modela, prenosi Guardian ovu depešu, kako bi trebalo urediti Kosovo, od kinesko-tajvanskog, preko modela dvije Njemačke tokom hladnog rata. Ali, predsjednik Boris Tadić je priznao kako se Srbija nikad neće pridružiti Evropskoj uniji kao "drugi Kipar".

Bradford J. Bell, američki diplomata u ambasadi u Beogradu, 12. januara ove godine šalje mišljenje u Washington. Ukratko, on očekuje kako će Srbija nastaviti sa opstrukcijama glede nezavisnosti Kosova uoči odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu.

"Srbijanska vlada je jednoglasna u odbijanju nezavisnosti Kosova, ali je iznutra podijeljena o tome kako da se postavi nakon odluke koja bi trebala biti donešena na ljeto. Predsjednik Boris Tadić i njegov ured izgleda je spreman da slijedi naš i savjet Evropske unije da se tiho prihvati ishod i da se Srbija kreće ka euroatlantskim integracijama, ali im nedostaje iskoordinirani plan kako da to učine. U suprotnosti, ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, vođen ličnim interesima samopromocije i pogrešne percepcije domaće političke scene, priprema novu diplomatsku ofanzivu za Kosovo na bazi odluke Međunarodnog suda pravde. U nedostatku alternativnog Tadićevog pristupa, očekujemo da pobijedi Jeremićev plan konfrontacija", kaže ovaj diplomata.

Donkihotovska Jeremićeva borba

"Tokom nekoliko mjeseci prije odluke Suda, očekujemo da ministar Jeremić zadrži ofanzivan položaj i nastavi globalna i česta putovanja, najavljujući nadolazeću odluku na svakom mjestu. On će pokušati spriječiti svaku novu državu u priznavanju Kosova osigura dalju podršku od srpskih saveznika, poglavito Rusije, država Evropske unije koje nisu priznale Kosovo (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija), kao i zemalja nesvrstanih... U nedostatku direktne intervencije predsjednika Tadića, očekujemo da Jeremić nastavi svoju donkihotovsku globalnu kampanju sa strašću", piše Bell.

Rasim Ljajić (Foto: AP)
Rasim Ljajić (Foto: AP)
On dalje navodi kako srbijanski političari, uključujući utjecajnog ministra rada i socijalnih pitanja Rasima Ljajića, u diplomatskim razgovorima smatraju kako Srbija ne može tek tako zaboraviti Kosovo "zbog straha da će snažna i brojna opozicija optužiti Tadića za izdaju".

"Ljajić je u tom smislu ukazao na nedavnu pobjedu naprednjaka u beogradskom naselju Voždovac, kao jasan znak da opozicija ima potencijal da zaprijeti vladajućoj koaliciji. Kao rezultat, zvaničnici Srbije sad razmišljaju koliko glasna i opstruirajuća Vlada Srbije treba biti nakon konačne odluke MSP-a kako bi osigurala političku većinu", piše Bell.

Zbunjeni Šutanovac i Šaper

Također, u depeši se navodi kako Tadić nema jasan plan šta nakon haške odluke iako bi se želio okrenuti evropskim integracijama.

"Tadićev savjetnik za nacionalnu sigurnost, Miki Rakić, kazao je na sastanku 10. debembra da vlada još nema plan za politiku nakon presude te da je tek počela da razmatra alternative. U odvojenim sastancima 28. i 29. decembra, ministar odbrane Dragan Šutanovac i neformalni savjetnik predsjednika Srđan Šaper izgledali su zbunjeni pitanjem otpravnice poslova američke ambasade u Beogradu Jennifer Brush o tome kakva će biti Tadićeva strategija nakon sudske odluke, a nisu bili željni niti da špekuliraju o tome šta predsjednik misli", stoji u ovom izvještaju.

Nadalje, evropski izvori u Beogradu potvrdili su kako je na sastanku 15. decembra predsjednika Tadića sa Generalnim direktorom za vanjske poslove EU Robertom Cooperom evropski diplomata ohrabrivao Tadića da pomno razmišlja o tome kako će se postaviti spram Kosova nakon odluke MSP-a. Prema evropskim izvorima, Tadić i njegov savjetnik za vanjsku politiku Jovan Ratković rekli su Cooperu da Srbija trenutno analizira četiri moguća svenarija, ali još nisu došli do čvrstog zaključka. Tadić je posebno spomenuo razmatranje kinesko-tajvanskog modela, te modela "Dvije Njemačke", priznajući kako bilo koji ishod treba biti usklađen sa "posebnom situacijom Kosova".

Tadić je izvijestio Coopera da, nakon savjetodavne odluke MSDP-a Beograd će biti više nego spreman da priča sa Prištinom - čak i direktno - dok god ti razgovori ne

Tadic reportedly told Cooper that after the ICJ advisory opinion Belgrade would be more than ready to talk to Pristina -even directly- as long as talks were not podrazumijevaju ili pretpostavaljaju kako Srbija direktno ili indirektno priznaje Kosovo.

Posthaška strategija predsjednika Tadić

Najzanimljivije tek slijedi. Tadić je, naime, rekao Cooperu kako on shvata da postoji potreba za visokim stepenom jasnoće i konačnosti bilo kakve odluke, svjestan da će Evropska unija teško prihvatiti "drugi Kipar". Ratković je još eksplicitnije rekao Cooperu da "Beograd će morati prihvatiti da neće ponovo vladati Kosovom, ali i da će Kosovo morati shvatiti da neće efektivno biti u mogućnosti da uspostavi svoju vlast sjeverno od rijeke Ibar".

Tadić je ponovio Cooperu da konačna srpska posthaška strategija se razvija kako bi Srbija izbjegla da bude problem međunarodnim partnerima, ali i da su u strategiji "zabrinutosti riješene".

Beogradska petorka (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija) često su razgovarale o ozbiljnosti srbijanskog plana. Iako bi se, slušajući šefa diplomatije Jeremića, mogao steći zaključak da Jeremić ima plan za nove pregovore o statusu Kosova, ni on niti bilo ko drugi iz Vlade Srbije nije javno iznio srpske ciljeve, a kamoli detalje.

Također, i pored tvrdnji političkog direktora u MVP-u Borka Stefanovića rečenih na sastanku sa otpravnicom poslova Ambasade SAD-a u Beogradu (21. decembra 2009.), kako ministar "traži način izlaza iz posthaške strategije za Kosovo", Amerikanci vjeruju kako će Jeremić nastaviti da udara u kosovske bubnjeve tokom 2010.

"Jeremić navodno traži alternativni scenario po kojem će Vlada Srbije prihvatiti svaku odluku Međunarodnog suda pravde", rekao je Stefanović Cooperu na sastanku 14. decembra.

Odgoditi sve za poslije izbora 2012.

"Po Jeremićevom scenariju, očekujemo da će Srbija otvoriti pregovore o statusu Kosova. Ministar vjerovatno ne bi volio direktno razgovarati sa Prištinom, nego bi radije inzistirao na novom, nepristranom međunarodnom pregovaraču iz države koja nije priznala Kosova", stoji u izvještaju, u kojem se navodi i da bi vladajuća Demokratska partija rado sve odgodila za vrijeme nakon parlamentarnih izbora zakazanih za maj 2012.

U zaključku se, na koncu ove depeše, kaže: "Ako Beograd nastavi da slijedi put predsjednika Tadića, moći će da ide naprijed u pogledu evropskih integracija, i bez priznanja Ksoova. Ukoliko je, međutim, u pogledu odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu glede Kosova, Jeremićev plan jedini, Vlada Srbije najvjerovatnije će nastaviti da gura pogrešnu ideju nastavka borbe u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija".