Regija
0

Šarić je živio kao pustinjak, a s porodicom je kontaktirao zahvaljujući hakerima

Klix.ba
Crnogorski narkobos Darko Šarić živio je bez tjelohranitelja i trudio se biti neprimjetan dok se skrivao u Venezueli i Dominikanskoj Republici zbog interpolove potjernice.

Otkad je lociran, sredinom 2013. godine, Darko Šarić je najviše vremena proveo je u Venecueli, odakle je stupao u kontakt sa svojom porodicom, najčešće sa nevjenčanom suprugom Lanom Popović.

Za "sigurnost" tih kontakata Šarić je koristio najsavremeniju kompjutersku tehnologiju, koju su mu omogućili hakeri, čiji je zadatak bio da preusmeravaju trag kontakt linije, objavio je Blic.

Upravo zahvaljujući činjenici da je i tu pokazao izuzetan oprez, mogao je tako dugo da ostane neotkriven.

Uprkos očekivanjima da se Šarić u Latinskoj Americi i Južnoj Africi krio pod zaštitom tamošnjih narkokartela, da je oko sebe imao ostale saradnike iz klana koji su još u bjekstvu pa čak i da je nastavio sa švercom kokaina, izvor Blica iz Sigurnosno-informativne agencije (BIA) tvrdi da je pljevaljski narkobos sve to vrijeme strogo vodio računa da ostane nezapažen.

"Normalan život bio je jedini način da Šarić ostane neprimjećen. Budući da je bio meta ne samo naših bezbjednosnih institucija već i mnogih svjetskih policijskih agencija, svaki Šarićev pokušaj da obnovi kokainsko carstvo bi morao da bude primijećen, a to bi neminovno dovelo do njegovog lociranja i hapšenja", istakao je.

On navodi da je Šarićeva posljednja lokacija bila Dominikanska Republika, ostrvo u istočnim Karibima, gde je također živio sam.

"Imao je i više nego dovoljno novca za život u Dominikanskoj Republici, ali živio je sam, bez tjelohranitelja, bez sumnjivih kontakata sa tamošnjim narkobosovima i bez kontakata sa svojim nekadašnjim saradnicima. Također, bez luksuza ili bilo čega što bi privuklo pažnju. Živio je kao pravi bjegunac", naveo je izvor Blica.

On navodi da je zbog takvog života i bilo teško da mu se uđe u trag, ali da je kao i kod većine potraga najviše pažnje bilo usmjereno na njegovu porodicu.

"Bilo je pitanje momenta kada će i na koji način Šarić stupiti u kontakt sa porodicom. Njegova nevjenčana supruga Lana je često putovala u Dubai, pretpostavljali smo da se ta lokacija koristi za kontakt - a to se i potvrdilo. Bilo je teško ući u taj trag, jer je za te kontakte korištena neka vrsta mreže koju su postavili hakeri i koja je uspijevala da zamaskira i skrene trag tih kontakata", otkrio je izvor Blica.