Određen im pritvor
8

Sarajlije Ajdin Delić i Adnan Potura prevozili Irance u Hrvatsku i bježali od policije

Klix.ba
Foto: Novi list
Foto: Novi list
Sarajlije Ajdin Delić i Adnan Potura te Semir Reč, državljanin BiH koji živi u Srbiji, ispitani su u tužilaštvu u Rijeci zbog krijumčarenja migrananata u Hrvatskoj.

Tokom jučerašnjeg jutra na ispitivanje u tužilaštvo u Rijeci u pratnji policije doveden je 28-godišnji Delić iz Sarajeva, zaštitar po zanimanju, zbog sumnje da je iz koristoljublja omogućio drugim osobama nedozvoljeno kretanje i boravak u Hrvatskoj, prenosi novilist.hr.

Spočitava mu se da je pokušao ilegalne migrante, pet državljana Irana nezakonito prebaciti preko državne granice.

Nedugo nakon Delića u tužilaštvu je ispitano još dvoje osumnjičenika. Priveden je Adnan Potura (36) također zaštitar iz Sarajeva, te Semir Reč (32) državljanin BiH i Srbije. Oni su kao vozač i suvozač u automobilu marke Opel Astra također bosanskih registarskih oznaka, čitavo vrijeme bili izvidnica.

Sve do nadomak Čavli, Svilnog, gdje je policija na koncu zaustavila Delića dok su Potura i Reč bez zaustavljanja produžili do graničnog prijelaza Rupa pri pokušaju izlaza iz Hrvatske.

Delića je u subotu poslijepodne, nešto prije 14 sati nadomak vijadukta Svilno policija pokušala zaustaviti. Uprkos svjetlosnim i zvučnim signalima te isticanjem palice s natpisom »STOP POLICIJA«, vozač je ubrzao vozeći slalom zaustavnim trakom kolovoza i pri velikoj brzini.

Time je, kaže se, Delić ugrozio ostale sudionike u prometu uključujući i policijske službenike koji su krenuli za njim u potjeru. Delić je upravljao automobilom marke Audi A6 oznaka (T92-J-997). Dolaskom na vijadukt Svilno vozač se zbog velike brzine kojom je ušao u oštru krivinu, prednjim dijelom vozila sudario s vozilom Kia koje se kretalo ispred njega, a kojim je upravljao 76-godišnji vozač. Zbog naleta na vozilo ispred njega, Audi je odbačen na zaštitnu ogradu, gdje se i zaustavio

Nakon ispitivanja u tužilaštvu Delić i Reč u cjelosti su priznali krivično djelo. Novac koji su trebali primiti, Delić 1.000 eura, a predvodnica Potura i Reč, svaki po 500 eura, nisu dobili, obećan im je kad obave posao. Potura je djelomično priznao počinjenje kaznenog djela, pa je u konačnici zamjenica Općinske državne tužiteljice Željka Čop podignula neposrednu optužnicu i time svakako ubrzala pravosudni proces optuženima. Policija je najavila i prijavu zbog izazivanja prometne nesreće.

Stoga je tročlano izvanraspravno sudsko vijeće prihvatilo prijedlog tužitelja i odredilo im istražni zatvor.

Optužnicom se terete da su zajedno i dogovorno s ciljem da se okoriste, prethodno angažirani od strane nepoznate osobe, pristali da za ukupno dvije tisuće eura prebace strane državljane kroz Republiku Hrvatsku do granice sa Republikom Slovenijom. Delić je tvrdi se u optužnici, migrante preuzeo u neposrednoj blizini Vrgorca.

I dok je na hodniku Općinskog suda optuženi Delić čekao odluku o pritvaranju, kratko je rekao da uopće nije bježao policiji. Na pitanje zašto nije stao policiji koja ga je htjela zaustaviti, Delić je kratko odgovorio: "Ma jesam, taman sam usporio i odjednom mi se nešto preokrenulo u glavi, bio sam u nekakvom šoku, strahu, šta ti ga ja znam i opet sam dao gas".

"Nisam potegao više od 140, možda 150 na sat, u to sam siguran", zaključio je optuženi Delić.