Profesor ekonomije
14

Sarajlija Davor Filipović je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

B. R.
Davor Filipović (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)
Davor Filipović (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)
Sarajlija Davor Filipović će biti kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za gradonačelnika Zagreba. Ovaj 37-godišnji profesor ekonomije je tokom rata napustio glavni grad Bosne i Hercegovine.

U HDZ-u su dugo bili u dilemi koga predložiti za čelnika Zagreba u kojem nemaju dobar status. Navodno su kao potencijalnog kandidata razmatrali i ministra zdravstva Vilija Beroša. Međutim, ove sedmice u vladajućoj stranci su odlučili da Filipoviću daju priliku da pokuša zamijeniti dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića.

S obzirom na to da je gradski vijećnik, poznaje kako funkcioniše lokalna vlast. Osim što je političar, radi i kao profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Rođen je 1984. godine u Sarajevu koji je tokom opsade napustio s porodicom. U izjavi za medije prisjetio se izbjeglištva, školovanja i košarkaške karijere.

"Kao izbjeglice, najprije smo živjeli u Promajni kraj Makarske gdje sam završio treći i četvrti razred. Peti i šesti u Makarskoj, a sedmi i osmi u Splitu gdje sam igrao košarku za KK Split i prošao sve selekcije od pretkadeta do juniora. Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole dobio sam sportsku stipendiju i otišao igrati košarku i studirati na Univerzitetu Fairleigh Dickinson u New Jerseyju. Igrajući u najjačem rangu američke univerzitetske košarke (NCAA division 1) od 2002. do 2004. uspješno sam studirao Business Managment", ispričao je, prenosi Jutarnji list.

U HDZ-u imaju velika očekivanja od Filipovića, ali mu neće biti lako ostvariti cilj. On i njegova stranka će morati uložiti velike napore da bi konačno bili vlast u hrvatskom glavnom gradu. Nije Bandić jedini koji će mu biti veliki rival. Tu su i ostali kandidati, prije svega oni sa ljevice koja u Zagrebu tradicionalno ima mnogo veću podršku nego desnica.