Jelko Kacin
0

Saradnja s ICTY-em najvažniji test za novu vladu Srbije

FENA
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin čestitao je u utorak premijeru Mirku Cvetkoviću na formiranju nove proevropske vlade Srbije, ocijenivši da za Evropsku uniju saradnja s Haškim sudom predstavlja "najvažniji test" za novu vladu.

"Za EU saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) predstavlja najvažniji test za novu vladu", naveo je Kacin u saopćenju povodom izbora vlade Srbije.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je ocijenio da će samo potpuna saradnja Beograda s ICTY-em otvoriti vrata primjeni nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i daljnjem napretku zemlje ka EU-u.

"Iako nova, vlada se susreće sa starim izazovima - borbom protiv kriminala i korupcije i nastavkom teških ekonomskih reformi koje će doprinijeti rastu zaposlenosti i razvoju ekonomije", naveo je Kacin i podsjetio da je formiranje proevropske vlade Srbije "događaj na koji se dugo čekalo".

Ističući da je "dobar znak" što je vlada formirana brže nego prethodna, Kacin je dodao da "novoizabrane vođe Srbije sada moraju brzo i naporno raditi kako bi čvrsto i nepovratno postavile Srbiju na put euroatlantskih integracija".

"Radujem se upoznavanju s novom vladom i razgovorima o njihovim reformskim planovima i prioritetima jer počinjem pripremati svoj godišnji izvještaj za Parlament o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU-u", rekao je Kacin, prenosi Tanjug, i zaključio da će to zavisiti od toga koliko će nova vlada biti uspješna.