{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sankcije za sve pomagače haškim optuženicima

F
9.10.2008. u 16:17
0
1
Sankcije za sve pomagače haškim optuženicima
0
Sankcije za sve pomagače haškim optuženicima
Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da mora biti sankcioniran svako ko je učestvovao u pomaganju optuženima za ratne zločine i istakao da mreža jataka Stojana Župljanina nije razotkrivena jučer.
"Mi smo za tu mrežu znali praktično onda kada je Stojan Župljanin uhapšen, pa čak i nešto ranije", rekao je Ljajić novinarima i napomenuo da je na informativne razgovore zasada privedeno sedam osoba, što "ne znači da (tim povodom) neće biti još privođenja i saslušavanja".

Saslušano je pet osoba osumnjičenih da su učestvovali u pomaganju skrivanja haškog optuženika Župljanina, a preostale dvije bit će saslušane sutra, rekao je Ljajić, dodajući da u ovom trenutku ne može "da prejudicira" da li će im nadležni organi odrediti pritvor i te predmete procesuirati.

On također nije mogao da tvrdi da li su neki od privedenih Župljaninovih jataka učestvovali u skrivanju drugih haških optuženika, prije svih Ratka Mladića, ali je napomenuo da je jedan od njih "svojevremeno dobio od Mladića na poklon vojničku šapku".

Kod nekih je pronađeno i oružje, a "nažalost jedan od njih je profesor fakulteta u Novom Sadu" (Koviljko Lovre, nekadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine), kazao je Ljajić i naglasio da niko ne može da bude izuzet od odgovornosti i zakon mora da bude poštovan.

"Ovdje se ne radi o nečijoj volji da neko bude privođen ili saslušavan, nego o striktnom poštovanju zakona", rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s tribunalom u Haagu i ministar u Vladi Srbije, naglasivši da država čini sve da zaštiti svjedoke u procesima haškim optuženicima.

"S druge strane, i Haški tribunal, prije svega njegov sekretarijat, mora da obavi svoj dio posla" kako optuženici ne bi iz Scheveningena utjecali na svjedoke, istakao je Ljajić i dodao da će biti ispitano na koji način je Župljanin "a možda i neki od ostalih optuženika" vršio pritisak i utjecao na svjedoke.

Ljajić je napomenuo i da se ne očekuje nikakav popustljiv stav Holandije niti promjena mišljenje te zemlja povodom procesa ulaska Srbije u EU, "kad nije popustila poslije hapšenja Radovana Karadžića".

"Svi naši napori usmjereni su ka lociranju preostalih haških optuženika, pa prema tome i Ratka Mladića, i jedino to može da bude odgovor na ovakav tvrd i nepravedan stav Holandije", naglasio je Ljajić, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: