Džemail Suljević
0

"Sandžak pripojiti BiH ako se proglasi njen suverenitet na toj teritoriji"

Sarajevo-x.com
Džemail Suljević (Foto: Kurir)
Džemail Suljević (Foto: Kurir)
Predsjednik odbora Narodnog vijeća Sandžaka Džemail Suljević za Kurir” je kazao kako se NVS ne zalaže za otcjepljenje Sandžaka od Srbije i Crne gore “osim u slučaju proglašenja suvereniteta BiH na toj teritoriji, kada bi se autonomna pokrajina Sandžak pripojila Bosni!”

“Kako Milorad Dodik svako malo prijeti cijepanjem Bosne, otcjepljenjem Republike Srpske i pripajanjem Srbiji? Pa nismo mi niža bića od njega. Sandžak je istorijska činjenica, on postoji i ima svoje granice, on je anticivilizacijski podijeljen na dva dijela. Republika Srpska nikad nije postojala. Uostalom, šta znači to „srpska“?! Kako je moguće da neko hoće za sebe sve, a nekome drugom to osporava – kazao je novinarima “Kurira” Suljević, dodajući kako pitanje statusa Sandžaka i Bošnjaka nije riješeno.

“Nije Sandžak ni srpska ni crnogorska kolonija, a vrši se ekonomska diskriminacija i kulturna asimilacija. Kako je moguće da sva bošnjačka djeca u školi uče tuđu kulturu, tuđu istoriju?! Nema bošnjačke istorije, već se uči srpska istorija i srpski jezik - kaže Suljević i dodaje da su građani Sandžaka na referendumu 1991. godine jasno rekli da žele autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika. Kako piše “Kurir”, političari iz Novog Pazara protive se ideji Džemaila Suljevića. Milan Veselinović, odbornik i poslanik SRS iz Novog Pazara, kazao je kako je Suljevićeva priča „obična glupost“.

“Džemail glumi fanatika kako bi pridobio polupismene muslimane. Ta politika je propala 1991. godine i nema šta više da pričamo na tu temu. Uostalom, on mora da pita i Srbe da li žele autonomiju”, tvrdi Veselinović. Prema riječima Mirsada Jusufovića, sekretara SDP, zalaganje za autonomiju jeste zastarjela ideja kojoj niko ne treba da teži, naročito ne političar koji ne uživa podršku građana.

“Džemail ima tri, četiri odbornika u cijelom Sandžaku, dakle toliko o političkoj težini njegovih izjava. Nama ne treba autonomija, već pokretanje proizvodnje, ekonomska stabilnost i napredak – poručio je Jusufović dok iz Stranke demokratske akcije Sandžaka nisu željeli da komentarišu Suljevićeve ideje.

Na Suljićevu ideju i obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka sa ciljem da se traži autonomija dijela teritorija Srbije i Crne Gore, reagirali su i drugi mediji a beogradske “Novosti” tvrde da iza svega stoji muftija Muamer Zukorlić.

“Ideja o otcjepljenju Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Plava i Rožaja, odnosno Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Nove Varoši i Priboja, potiče iz Deklaracije Bošnjačkog sabora, usvojene pod okriljem glavnog muftije Muamera Zukorlića, poslije konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije ne priznaje”, pišu “Novosti”prenoseći riječi funkcionera DPS-a Melvudina Nihodžića koji tvrdi da autonomija Sandžaka nema podršku među muslimanima u Crnoj Gori.

“Oni su sa 99 odsto podržali nezavisnu Crnu Goru kao svoju domovinu. U njoj su svi na svome i među svojima. Nema potrebe za drugim teritorijama i pozicioniranjima. Bošnjaci i muslimani su i Ustavom definisani kao narod koji živi u građanskoj i demokratskoj Crnoj Gori”, kazao je novinarima “Novosti” Nihodžić.

I pored svih tvrdnji, Džemail Suljević smatra da Sandžak mora da ima potpunu autonomiju unutar svojih istorijskih granica, a ne isključuje mogućnost pripajanja BiH