Regija
0

Sanaderu odbijena kaucija, ostaje u zatvoru

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader ostat će još dva mjeseca u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, odlučio je danas sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, odbivši ponuđenu kauciju za puštanje na slobodu u iznosu od 12,4 miliona kuna.

"S obzirom da je Sanderova imovina blokirana jamstvo su dali njegovi prijatelji pa je tako Luka Bebić ponudio svoju kuću, Jerko Rošin stan u Splitu, Mario Zubović stan u Zagrebu, a Sanaderova supruga Mirjana svoju trećinu kuće", izjavio je novinarima Goran Suić iz Sanaderovog braniteljskog tima, po završetku ročišta zatvorenog za javnost na kojemu je sudac Krešimir Devčić usvojio prijedlog USKOK-a i bivšem premijeru produljio istražni zatvor.

Sanader je bio na ročištu nakon kojeg će ga vratiti u zatvor u Remetincu u kojemu je od 18. jula kada ga je Austrija izručila.

Sudac Devčić je ocijenio da i dalje postoji opasnost od bijega Sanadera, iako je odbrana tvrdila da takve opasnosti nema niti je Sanader ikada bježao. Tvrde da se u decembru kada je uhapšen u Austriji vraćao u Hrvatsku, a ne bježao.

Jedna od Sanaderovih braniteljica Jadranka Sloković najavila je žalbu na odluku suca istrage koji nije prihvatio kauciju za Sanadera od strane njegove supruge te njegovih bliskih prijatelja i bivših stranačkih kolega - predsjednika Hrvatskog sabora Bebića i HDZ-ovih zastupnika Rošina i Zuboviće.

Bivši hrvatski premijer je u zatvoru od 18. jula kada je izručen iz Austrije, a istražni zatvor mu je određen još 9. decembra prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medija. Tu je odluku također donio sudac istrage Krešimir Devčić.

U aferi Fimi medija bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a kao prvoosumnjičeni se tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišićem i ostalim osumnjičenicima te zlopotrijebio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, preko privatne kompanije po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac.

Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 miliona kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 miliona kuna.

Protiv Sanadera su od izručenja podignute dvije optužnice, za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 miliona kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Suđenje u slučaju navodnog uzimanja provizije trebalo bi početi 28. oktobra.