|

"Sanaderov odlazak je propust koji ne smije proći bez odgovornosti"

"Sanaderov odlazak je propust koji ne smije proći bez odgovornosti"
0
F
FENA
9.12.2010. u 16:13
2
komentara
0

dijeljenja
"Sanaderov odlazak je propust koji ne smije proći bez odgovornosti" Ivo Josipović
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je odlazak bivšeg premijera Ive Sanadera iz Hrvatske u trenutku kada je zatraženo da mu se skine zastupnički imunitet veliki poraz sustava i propust, u prvom redu policije, koji ne smije proći bez odgovornosti.
"Neko visokog ranga ko je osumnjičen za korupciju ne bi smio ovako otići iz zemlje. Tu se apsolutno postavlja pitanje odgovornosti", izjavio je Josipović, dodajući kako je vrlo nezgodna činjenica da se, bez obzira na lijepe riječi, visoki dužnosnici koji su bili u vladi nalaze pod sumnjom za korupciju.

Na pitanje kakva se poruka šalje Sanaderovim odlaskom Josipović je kazao da ovaj slučaj ne može završiti samo na novinskom tekstu.

"Znamo ko se brine o tome da okrivljenik ne pobjegne - u prvom redu policija. U svakom slučaju ovo ne smije proći bez odgovornosti", kazao je Josipović u svom uredu nakon što je na dan borbe protiv korupcije uručio odličja Ruži Tomašić, Dušanu Miljušu i Igoru Rađenoviću.

Na novinarsko pitanje znači li to da ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko treba podnijeti ostavku predsjednik je kazao: "Ako bude potrebno treba ići i na ostavke pa, rekao bih, i ne samo njegovu".

Josipović je kazao da ne želi ulaziti u ocjene je li Sanader kriv ili ne, ali da politika, u prvom redu vlada mora osigurati funkcioniranje sistema. Dodao je i da Sanader nije smio otići iz Hrvatske, tim više što je mjesecima bio na naslovnicama kao mogući uhapšenik.

"Ovaj slučaj je egzemplar u kojem će se vidjeti da li sistem odgovornosti u Hrvatskoj funkcionira ili ne", dodao je Josipović.

"Protiv korupcije se u prvom redu moraju boriti oni kojima je to zadaća. Tu mislim na policiju državno odvjetništvo i sigurnosne službe, ali naravno to je i posao vlade, ako hoćete i moj posao, ali i svih onih koji imaju javnu ovlast", dodao je hrvatski predsjednik.

No, ocijenio je da borba protiv korupcije nije samo represija ili hvatanje onih koji su uronili u korupciju, nego i promjena klime te načina razmišljanja. "Nažalost, Hrvatska je visoko korumpirana zemlja, svi pokazatelji o tome govore. To je kod nas dugo vremena bio način života, ja osobno podržavam nultu toleranciju na korupciju i to je nešto za što se svi moramo izboriti", kazao je predsjednik.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...