Regija
0

Sanader: Zašto bi mi nudili mito?

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader rekao je pred zagrebačkim Županijskim sudom da mito, koje se navodi u optužnici protiv njega, ne postoji.

Sanader, koji je optužen za uzimanje 483.000 eura provizije od Hypo banke 1995. godine i 10 miliona eura mita od mađarske kompanije INA-MOL, upitao je zašto bi njemu neko nudio novac kada nije vodio pregovore, niti donosio odluke.

Na prijedlog tužilaštva danas je kao još jedan dokazni prijedlog prihvaćeno pismo preporuke koje je bivši rukovodilac Hypo Alpe Adrija banke Wolfgang Kulterer uputio upravi, javili su hrvatski mediji. 

Tužba  tvrdi da je pismo dokaz da je Sanader ostvario ono što je Kultereru obećao, a to je da će Hypo banka imati u Hrvatskoj povlašteni položaj.

Tužilac Tamara Laptoš pročitala je dijelove pisma, upućenog prije izbora 2007, u kojem se navodi da će Sanader vjerovatno opet biti premijer.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović ustvrdio je da se optužnica zasniva na iskazu Roberta Ježića, koji nije istinit.

Na početku današnjeg ročišta odbrana je predložila svjedočenje predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija koji je bivšem premijeru navodno dao mito, ali i pet dodatnih svjedoka iz rukovodstva MOL-a. 
 Svjedočenju Hernadija usportivila se  Laptoševa navodeći da da bi on, da je bio dostupan hrvatskom pravosuđu, sjedio u sudnici kao optuženi. 

 O spornom snimku iz restorana u kojemu su se našli Sanader i Hernadi, sudsko će vijeće odlučivati naknadno.