Regija
0

Sanader: Vlada nije izgubila vjerodostojnost kad je u pitanju ministar Kirin

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader smatra da njegova vlada nije zakasnila s reakcijom na ponašanje hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, čiju je ostavku Vlada RH jučer prihvatila.

"Ne dolazi u obzir ocjena da smo izgubili na vjerodostojnosti. Vlada je pokazala da u potpunosti poštuje ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom i svoje međunarodne obveze. Ni Vlada ni Hrvatska nisu izgubile kredibilitet", rekao je Sanader, javila je Hina.

U prvom javnom nastupu nakon Badnjaka Sanader je naglasio da Banski dvori nisu šutjeli o lovu u kojem je ministar Kirin bio zajedno s haaškim optuženikom generalom Mladenom Markačem, zbog čega je Markač vraćen u haaški pritvor.

Objasnio je da je hrvatska Vlada čekala izvješće i izjave svih sudionika u tom događaju te da je, na kraju, prihvaćena Kirinova ostavka.

"Kirin je učinio potez koji je morao učiniti", kazao je Sanader, ocijenivši da je ministar "platio danak svom političkom neiskustvu".

Sanader je dobrom ocijenio izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela da će glede ZERP-a Slovenija čekati konstituiranje Hrvatskog sabora i Vlade.

"Njegova izjava svjedoči o zrelosti Slovenije", rekao je Sanader, naglasivši da je ZERP stupio na snagu i za članice EU-a te "da će se i provoditi".

"Nova Vlada razgovarat će s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom o načinu na koji sve strane mogu biti zadovoljene", dodao je.