Suđenje u Zagrebu
0

Sanader uzeo žutu kovertu od člana Uprave Hypo banke

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Svjedok Drago Vidaković izjavio je pred Županijskim sudom u Zagrebu da je vidio kada je bivši član Uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer početkom 1995. godine na parkingu u Klagenfurtu dao žutu kovertu optuženom Ivu Sanaderu.

Vidaković, koji je bivši dugogodišnji direktor Hypo Leasinga Kroatien , posvjedočio je da je nekoliko puta u Zagreb "kod Granića ili kod Sanadera" vozio bivše članove Uprave Hypo banke Guntera Striedingera i Wolfganga Kulterera.

On je rekao da je austrijski ministar preporučio Hypo banci da da kredit hrvatskoj Vladi, dok se u banci govorilo da će za taj posao biti isplaćena provizija Sanaderu.

Agencija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) protiv Vidakovića prije sedam dana pokrenula je istragu zbog sumnje u izvlačenje gotovo 20 miliona kuna (2,66 miliona evra) iz preduzeća kojim je rukovidio. 

U Županijskom sudu u Zagrebu rasprava će biti nastavljena sutra u 9.30 sati.

Sanaderu se sudi za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 miliona kuna (480.000 evra) provizije od Hyipo banke, te za primanje 10 miliona eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije "Mol", kojoj je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj "Ini". 

Sanader će se uskoro braniti sa slobode, zahvaljujući kauciji od 12,4 miliona kuna (1,65 miliona evra), a biće mu oduzet pasoš i neće smjeti da napušta mjesto boravka.