|

Sanader uplatio jamčevinu i izlazi na slobodu

Sanader uplatio jamčevinu i izlazi na slobodu
0
F
FENA
16.12.2011. u 15:20
0
komentara
0

dijeljenja
Sanader uplatio jamčevinu i izlazi na slobodu Ivo Sanader
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader poslijepodne izlazi iz zatvora u Remetincu, odlučilo je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nakon što je utvrdilo da su ispunjeni svi uvjeti za njegovim puštanjem na slobodu uz jamčevinu.
Na ročištu zatvorenom za javnost Vijeće je utvrdilo da su Sanaderovi jamci uplatili 300.000 eura u gotovini i da su nadležni sudovi upisali hipoteke na nekretnine koje su založili njegovi prijatelji i supruga kako bi se branio sa slobode. Time su ispunjeni uvjeti za njegovim puštanjem iz Remetinca u kojemu je od 18. jula kada je izručen iz Austrije.

Sanader se pred optužnim vijećem obvezao da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište.

"Ostvarene su sve pretpostavke propisane Zakonom o kaznenom postupku i ovoga trenutka prema Remetincu ide nalog o ukidanju istražnog zatvora Sanader i čim se završe formalnost on će biti na slobodi", kazao je novinarima nakon ročišta optužnog vijeća glasnogovornik suda Krešimir Devčić. Dodao je da je Sanader sudu predao putovnicu te da, dok god za tim bude potreba, na snazi ostaje ranije određena mjere opreza Sanaderovog obveznog javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Devčić je objasnio da će u slučaju kršenja bilo kojeg od uvjeta jamstva Sanader biti vraćen u istražni zatvor, a u slučaju bijega jamčevina vrijedna 12,6 miliona kuna prešla bi u vlasništvo države.

Bivši premije i predsjednik HDZ-a se nakon sjednice optužnog vijeća vraća u Remetinec kako bi uzeo svoje stvari, razdužio se i poslijepodne izašao na slobodu.

Optužno vijeće je prošlog tjedna Sanaderu produljilo pritvor nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi media, ali ga je istovremeno zamijenilo najvećom jamčevinom u povijesti hrvatskog pravosuđa. Ta je odluka jučer postala pravomoćna nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe USKOK-a i obrane.

Sanader je iza rešetaka duže od godinu dana. Nakon bijega iz Hrvatske austrijska policija ga je uhitila 10. decembra, a Hrvatskoj je izručen 18. jula od kada je zatvoren u Remetincu.

Sudi mu se zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja 3,6 miliona kuna provizije od austrijske Hypo banke i uzimanje 10 miliona eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a nedavno je zajedno sa strankom kojoj je bio na čelu optužen i u slučaju Fimi media. No, ta optužnica još nije pravomoćna i još nije poznato kada će optužno vijeće o tome odlučivati.

Sanader je, osim tih slučajeva, osumnjičen i u nizu USKOK-ovih istraga u kojima ga se također tereti za korupciju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.