Hrvatska
0

Sanader se u srijedu brani u slučaju provizije Hypo banke

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
U prvom susretu s USKOK-ovim istražiteljima bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u dvosatnom je iskazu porekao sve za što ga se tereti u aferi Fimi mediji, izjavili su nakon izlaska iz remetinečkog zatvora njegovi odvjetnici s kojima će u srijedu nastaviti iznositi odbranu, ali u slučaju navodnog uzimanja 3,5 miliona kuna provizije od Hypo banke.

Izlazeći iz zatvora, gdje je svjedočenje organizirano zbog Sanaderovih zdravstvenih problema s nogom, jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović rekao je da nakon iznošenja "argumentirane i uvjerljive odbrane" bivši premijer i predsjednik HDZ-a, osumnjičen za mnoga korupcijska nedjela, nije želio odgovarati na pitanja dviju USKOK-ovih tužiteljica.

"To je u skladu s našim instrukcijama jer nismo došli otkrivati istinu tužiteljstvu. Ono je zaduženo da utvrdi istinu, mi se branimo i ne želimo im ni na koji način olakšavati posao", izjavio je Prodanović mnogim novinarima koji prate kazneni progon najpoznatijeg i najviše rangiranog hrvatskog uhićenika.

Dodao je da će odbrana uskoro imati pravo uvida u spis, no to bitno ništa ne mijenja jer Sanader "zna od čega se brani i što mu se stavlja na teret, a pogotovo zna šta je radio".

Prodanović smatra da njegova branjenika nijedan "novi papir i dokument" ne mogu pokolebati u onome što je rekao, a odbrana će, ovisno o dokumentaciji u spisu, raditi strategiju i pripreme za nastavak postupka.

Istaknuo je da tokom odbrane koju je Sanader iznio "vrlo uvjerljivo i s dosta argumenata", a čije pojedinosti ne može otkriti zbog tajnosti postupka, nije bilo nikakvih iznenađenja. "U ovakvim postupcima iznenađenja su vrlo rijetka, sve se uglavnom zna, na kojem terenu se igra i koje poteze vuče tužiteljstvo, a koje mi", dodao je.

Nije mogao tačno odgovoriti koliko će trajati Sanaderova odbrana u svim postupcima s obzirom na to da je protiv njega pokrenuto više antikorupcijskih istraga.

Najvažnije je, smatra, da se u međuvremenu riješe Sanaderovi zdravstveni problemi s nogom, koju je povrijedio u austrijskom pritvoru, s obzirom na to da ljekari specijalisti upozoravaju da bi zbog simptoma njegovo stanje moglo biti teže nego što se čini.

Uprkos bolovima u nozi, Sanaderovi odvjetnici ističu kako on ne želi ispasti žrtva, ali mu "objektivno nije dobro".

Zato će sutra ujutro biti prevezen na pregled u zatvorsku bolnicu u zagrebačkoj Dubravi, a zatim najvjerovatnije i na specijalistički pregled u civilnu zdravstvenu ustanovu.