Hrvatska
0

Sanader se sastao s ministrom vanjskih poslova BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je u ponedjeljak s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem o bilateralnim odnosima dviju zemalja, stanju u regiji te hrvatskom pristupnom procesu euroatlantskim integracijama, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Premijer Sanader izvijestio je ministra Alkalaja o procesu ratifikacije hrvatskog pristupanja NATO-u koji je gotovo dovršen te da se još očekuje da pristupni ugovor ratificiraju Grčka i Nizozemska.

Sanader je naglasio da unatoč slovenskoj blokadi Hrvatska obavlja svoje zadaće iz pristupnog procesa Europskoj uniji te da se očekuje kako će Slovenija deblokirati poglavlja koja Hrvatska treba otvoriti i zatvoriti u zacrtanom planu puta prema EU. Hrvatski premijer je ponovio hrvatsko stajalište kako se otvorena granična pitanja sa Slovenijom trebaju rješavati međunarodnopravnim sredstvima.

Govoreći o planovima energetske neovisnosti dviju država premijer Sanader izvijestio je gosta o nedavnim dogovorima s albanskim premijerom Salijem Berishom u vezi s izgradnjom Jadransko-jonskog kraka TAP (Transjadranskog plinovoda) koji bi povezivao Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Također je bilo riječi i o mogućnosti izgradnje nuklearne elektrane u Albaniji.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Alkalaj dodao je da je njegova zemlja zainteresirana za projekt LNG-terminala za ukapljeni plin te što brži početak izgradnje cestovnog koridora Vc, uz koji bi se gradio i plinovodni sustav od Slavonskog Broda do Ploča.

Ministar Alkalaj podupro je hrvatski pristupni proces NATO-u i Europskoj uniji naglasivši da time Hrvatska otvara put euroatlantskih integracija i zemljama u susjednoj regiji. Rekao je da će Bosna i Hercegovina učiniti sve kako bi tijekom 2009. godine istaknula kandidaturu za članstvo u NATO i EU.

Ministar vanjskih poslova BiH zatražio je i podršku Hrvatske da BiH u sljedećem dvogodišnjem razdoblju postane nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a.

Premijer Sanader je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova BiH Alkalajem obnovio poziv predsjedatelju Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću da uskoro posjeti Hrvatsku, te naglasio kako se u svim razgovorima o BiH mora voditi računa o ravnopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti svih triju naroda, stoji u priopćenju.