|

Sanader se osjeća progonjenim

Sanader se osjeća progonjenim
0
F
FENA
21.1.2011. u 19:22
0
komentara
0

dijeljenja
Sanader se osjeća progonjenim Foto: AFP
Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader, koji se nalazi u pritvoru u Austriji, izjavio je za list Salzburger Nachrichten u izdanju od subote da se osjeća progonjenim i da su mu ograničena prava.
"Protiv mene i moje porodice provodi se medijski lov na vještice i kampanja kojoj je cilj da mi se uništi ugled", izjavio je Sanader u intervjuu listu Salzburger Nachrichten od subote, čiji je dio objavljen u petak u internetskom izdanju lista.

"Moja prava na odbranu jako su ograničena jer su me mediji i političari unaprijed osudili", tvrdi Sanader, istodobno poručujući da će on i njegova porodica iz toga izići "snažniji nego ikad ranije".

Sanader odbacuje tvrdnje da je uhapšen zbog zlopotrebe položaja i stvaranja zločinačke organizacije.

"U nalogu za hapšenje predbacuje mi se stvaranje organizacije u svrhu počinjenja kaznenih djela. To je znatno blaže djelo. Ali i ta optužba je bez temelja, kao i druge protiv mene", tvrdi Sanader.

Navodeći riječi zagrebačkog dopisnika austrijskih novina Kronen Zeitung, prema kojim su optužbe protiv njega na klimavim nogama, Sanader je za Salzburgen Nachrichten ustvrdio: "One nisu uopće ni na kakvim nogama".

Bivši predsjednik hrvatske vlade u razgovoru također govori o uticaju na svjedoke protiv njega, odnosno o postojanju pritisaka kojima su izloženi da daju iskaz protiv njega.

"Zagrebačko državno odvjetništvo nikad nije progonilo ni rasvijetlilo te uticaje. Osim toga, pojedinim osumnjičenicima u kaznenim postupcima obećava se blaža kazna ako mene optuže. To je strategija koja traje mjesecima i koja je ciljana kako bi me se označilo kao krivca", rekao je Sanader.

Prema navodima austrijske novinske agencije APA koja prenosi i dijelove što u petak nisu objavljeni u internetskom izdanju Salzburger Nachrichtena, Sanader je u intervjuu optužio svoju nasljednicu premijerku Jadranku Kosor da stoji iza kampanje protiv njega, jer se boji da bi se on mogao vratiti u politiku.

"Ona to želi u svakom slučaju spriječiti. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i državni odvjetnik (Mladen) Bajić u tome joj pomažu", rekao je Sanader.

On tvrdi da je do razilaženja s Kosor došlo u januaru 2010.

"Na jednoj konferenciji za novinare najavio sam da ću se kao počasni predsjednik opet snažnije angažirati u vodstvu HDZ-a, ali ne i u vodstvu vlade. Tada smo upravo bili doživjeli neuspjeh na izborima za predsjednika. Naš je kandidat dobio samo 12 posto i krivnju je svalio na mene. Morao sam nešto poduzeti", rekao je Sanader.

Nakon što je dan kasnije isključen iz stranke, Sanader tvrdi da je Kosor poduzela i druge korake protiv njega.

"Kao znak prijetnje protiv mene, gospođa Kosor je odmah pozvala k sebi glavnog državnog odvjetnika i ministra unutrašnjih poslova. Ondje je vjerojatno dan nalog da se pokrene moj progon", tvrdi Sanader.

On vjeruje da je Kosor pokrenula progon protiv njega zbog toga što se Hrvatska nalazi pod pritiskom EU.

"Ova je godina u Hrvatskoj izborna godina, a ja u zatvoru ne mogu biti opasan. Ona vjeruje da će time dobiti glasove birača, ali neće, a stranka će pritom biti uništena. Stvarni problemi zemlje pritom će ostati neriješeni", tvrdi Sanader.

On također vjeruje da će se pokazati da je bez osnova istraga što se protiv njega vodi u Austriji zbog pranja novca.

Austrijskim je novinarima rekao da mu je u zatvoru dobro, "u skladu s okolnostima".

"Uvijek sam isti. Već sam ranije pronašao unutrašnji mir. U miru sam sa sobom i živim u sadašnjosti. Ova neželjena promjena mjesta neće me izbaciti iz takta", ustvrdio je Sanader.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.