Regija
0

Sanader: RH prihvaća francuski prijedlog

FENA
Hrvatska prihvaća francuski prijedlog kojim bi se jamčilo da nijedan dokument u pregovaračkom procesu neće prejudicirati granicu između Hrvatske i Slovenije, ali čini se da ga Slovenija ne prihvaća, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Hrvatska je spremna dati izjavu i prihvatiti francuski prijedlog, bolje rečeno mi smo ga prihvatili, ali izgleda da Slovenija nije", izjavio je Sanader po dolasku na sastanak čelnika Evropske pučke stranke koji se održava u četvrtak u Bruxellesu, uoči evropskog samita.

Riječ je o evropskom načelu za koje premijer Sanader, kako je rekao, misli da ga treba prihvatiti i Slovenija, "jer sve drugo što će se dogovarati pred Međunarodnim sudom pravde druga je priča, tamo će svako donijeti svoje argumente", javila je Hina.

"Sada je prvi korak da i Hrvatska i Slovenija pod francuskim predsjedanjem daju izjave, i mi smo spremni to učiniti, da nijedan dokument neće prejudicirati granice. Više od toga nemam što reći jer sve drugo će se rješavati u prijateljskim odnosima između naših država pred Međunarodnim sudom pravde", istaknuo je Sanader.

Dodao je da su Bledski dogovor između njega i tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše prihvatile i opozicije u objema državama.

Na pitanje zašto Slovenija ne prihvaća francuski prijedlog izjave, Sanader je rekao: "Ne znam, to morate pitati njih".