Regija
0

Sanader ponovno odbacio optužbe

FENA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u petak je ponovno, u saslušanju što je u Salzburgu provedeno po nalogu austrijskog državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije, odbacio optužbe o pranju novca, potvrđeno je Hini iz austrijskog državnog odvjetništva.

Saslušanje u petak prije podne u Salzburgu, gdje se Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru, trajalo je između pet i šest sati. Sanader je ponovno odbacio navode o pranju novca i predočio svoje viđenje, izjavio je za Hinu glasnogovornik austrijskog državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije, državni odvjetnik Martin Ulrich.

Najavio je i da će državno odvjetništvo odlučiti o daljnjem postupku nakon što analizira materijale sa saslušanja.

Sanader je po nalogu državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije iz Beča već ispitan 23. prosinca, i to putem video konferencije.

Njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan izjavio je u međuvremenu kako očekuje obustavu postupka.

"Sanader je vrlo jasno objasnio podrijetlo novca na austrijskim računima", izjavio je Suppan u petak za austrijsku novinsku agenciju APA.

Sanader je u petak tokom saslušanja ponovno odbacio sve optužbe, koje su se pojavile nakon što je jedna banka iz Tirola u prosincu protiv njega podnijela prijavu zbog sumnje u pranje novca. Navodno se na Sanaderovim računima i računima jednog člana njegove obitelji u Austriji nalazi 1,3 miliona eura.

"Riječ je o novcu što ga je zaradio kao poduzetnik prije nego što je bio politički aktivan u Hrvatskoj. Taj novac nije povezan ni s onim što mu predbacuju hrvatske vlasti", naglasio je Sanaderov odvjetnik za APA-u.

Prije nego što završi istragu, austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije ispitat će i namještenike banke u Tirolu i pregledati odgovarajuće dokumente, izjavio je Suppan.

Tu informaciju glasnogovornik državnog odvjetništva Ulrich u razgovoru za Hinu nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti, pozivajući se na tajnost postupka.

"Računam s tim da će savezni ured za borbu protiv korupcije za oko mjesec dana sastaviti završno izvješće", procijenio je Suppan, uvjeren da će rezultati istrage dovesti do obustave postupka protiv Sanadera.