Regija
0

Sanader: Po pitanju Kosova Hrvatska će pratiti stav EU

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako će Hrvatska "biti dio velikog dijela članica EU koje će priznati Kosovo", ali da u ovom trenutku ne može reći kada će se to dogoditi.

"Hrvatska pregovara s EU i želi biti dio europske obitelji. Kad je riječ o svim vanjskopolitičkim pitanjima, pa tako i po pitanju Kosova, mi ćemo pratiti što se događa i bit ćemo dio velikog dijela članica EU koje će Kosovo priznati, a kada će to biti, u ovom trenutku ne mogu reći", kazao je Sanader novinarima u Saboru prije početka sjednice HDZ-ova kluba.

Na komentare da se Hrvatska, kad je riječ o Kosovu, "ne ponaša državnički i skriva iza EU", Sanader je uzvratio da "autori tih komentara nemaju pojma o vanjskoj politici".

Komentirajući izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela da je ZERP definitivno postao pitanje EU, Sanader je ponovio da je riječ o bilateralnom pitanju, jer se "ZERP-u ne protivi Finska, nego Slovenija te Italija".

"Dakle to je bilateralno i trilateralno pitanje, koje je inzistiranjem ovih zemalja postalo pitanje EU i u tom smislu je ministar Rupel u pravu", dodao je Sanader.

Kazao je kako njegov poziv na rješavanje ZERP-a u kvadrilaterali s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom još uvijek stoji, da je taj poziv ozbiljno shvaćen te da su u tijeku neslužbene konzultacije na različitim razinama.

"Mislim da je prijedlog ozbiljno shvaćen, očekujemo kvadrilateralni sastanak na razini na kojoj se dogovorimo", kazao je Sanader.

Odbacio je nagađanja da bi Hrvatska zbog ZERP-a mogla doživjeti sudbinu Turske.

"Hrvatska sigurno neće doživjeti sudbinu Turske, niti Slovenija to želi napraviti, ali i kad bi željela, ne bi to mogla", rekao je Sanader.