{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sanader: Optužnica je konstrukcija

F
3.11.2011. u 11:51
0
0
Sanader: Optužnica je konstrukcija
0
Sanader: Optužnica je konstrukcija
Foto: AP
Osvrćući se na optužnicu koja je protiv njega podnesena zbog navodnog primanja provizije od austrijske Hypo banke bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je kazao da je to konstrukcija koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj, na koje je ponosan.
"Nikad nisam ni tražio ni primio proviziju od Hypo banke. Želim to reći, jer se ovdje sudi za prvi slučaj tobožnjeg ratnog profiterstva, da sam uvijek časno služiti svom narodu", kazao je Sanader odbacujući "s gnušanjem" sve USKOK-ove optužbe.

Ustvrdio je da je na svim visokim dužnostima, uključujući i premijersku, državi služio najbolje što je mogao.

Ističući da nije heroj Sanader je pojasnio da je čin pukovnika dobio još 1993. nakon sudjelovanja u velikoj razmjeni zarobljenika s pobunjenim krajinskim Srbima.

Tvrdi da je dokumentaciju na kojoj je temeljena optužnica Hrvatska dobila od Austrije, čije posebno tužiteljstvo za otkrivanje kriminala u Hypo banci u njoj nije pronašlo ništa sporno te ga je ispitala tek kao svjedoka.

"Optužnica je konstrukcija USKOK-a koja nema veze sa životom, a DORH u nju nije stavio ključne dokumente koji meni idu u prilog", ustvrdio je Sanader u svom uvodnom govoru.

Nakon što je USKOK pročitao optužnicu, koju je tužiteljica Tamara Laptoš dodatno potkrijepila u svom uvodnom govoru, Sanaderov branitelj Čedo Prodanović kazao je da je optužnica bazirana na indicijama koje nisu zatvorile krug činjenica.

Smatra da protiv Sanadera nema nikakvih dokaza zbog čega će tražiti da ga se oslobodi optužbi za ovo krivično djelo.

Odbrana smatra da bi logičnija bila tvrdnja da je Hrvatska morala isplatiti proviziju za kredit koji je navodno teško mogla dobiti na bankarskom tržištu.

Smatraju da se Sanader u cijeli posao uključio tek krajem pregovora kada je većina stvari dogovorena bez njega. Glavna osoba po njihovu je mišljenju bio tadašnji Sanaderov šef, ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji je dobre odnose s Hypo bankom dokazao kada je nakon odlaska s dužnosti zaposlen kao njihov konzultant.

Odbrana tvrdi da će dokazati kako je postojala osoba pod imenom Eugen Laxa na čije je ime Hypo banka u više navrata isplaćivala visoke provizije te da će dovesti svjedoke koji će posvjedočiti da nisu dali novac.

Prodanović je kazao da će odbrana dokazati da Sanader nije imao ovlasti dovesti Hypo banku na tržište kao zamjenik ministra.

Posebnu pažnju obrana će posvetiti rušenju dijela optužnice koji se odnosi na ratno profiterstvo jer se, među ostalim, te inkriminacije primjenjuju na razdoblje kada taj zakon nije postojao, što dovodi u pitanje ustavnost postupka.

Suđenje je nakon Sanaderovog uvodnog govora prekinuto, a nastavak je zakazan za 11,45 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: