Regija
0

Sanader odbacio krivnju u aferi Hypo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio krivnju u aferi Hypo, jedinom slučaju gdje je osim za korupciju optužen i za ratno profiterstvo.

"Ne smatram se krivim za djela koja mi se stavljaju na teret", poručio je Sanader s optuženičke klupe, nakon što mu je pročitana USKOK-ova optužnica koja ga tereti da je ratni profiter jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 miliona kuna (oko milion maraka) provizije od kredita koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

Za razliku od prošlog puta kada je suđenje prekinuto prije formalnog početka zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja, bivši je premijer u sudnicu danas doveden u tamnom odjelu s prugastom kravatom. Zbog štake kojom se pomaže u hodu ponovno nije imao lisice na rukama, iako je od sredine jula kada je izručen Hrvatskoj zatvorenik istražnog zatvora u Remetincu.

U prvom pojavljivanju pred sudom iznio je svoje lične i imovinske podatke. Bivši premijer kazao je da ima doktorat znanosti te da je zaposlen u Hrvatskom saboru uz plaću oko 16.000 kuna. Od imovine ima udjele u dvije hrvatske tvrtke, ušteđevinu, stari automobil "Renault 8" iz 1967., te udio u konsulting kompaniji u Austriji.

"U Hrvatskoj sam s 47,5 posto suvlasnik tvrtke Alia savjetovanje, suvlasnik tvrtke Perbujac, a u Austriji Prima consultinga. Imam i zbirku umjetnina, koja je prije nekoliko godina procijenjena na milion i pol kuna", kazao je Sanader.

Pojasnio je da je vrijednost umjetničke zbirke procijenjena po cijenama iz vremena kada ih je nabavljao.

Kazao je i da je u JNA je imao čin desetaka, u Domovinskom ratu bio član Vlade RH i član kriznog stožera za srednju Dalmaciju, te da je dok je bio intendant HNK u Splitu dobio čin pukovnika Hrvatske vojske i više odlikovanja.

Kada je počeo objašnjavati kako je dobio čin, zbog brojnih "ciničnih i zafrkantskih" napisa u medijima, sudac ga je prekinuo rekavši da to može iznijeti tek u svojoj obrani, za koju je rekao da ju ne želi iznositi na početku suđenja.

Bivšeg hrvatskog premijera USKOK tereti da je zlouotrebio položaj i ovlasti 1994. i 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš stoji da je Sanader u tim pregovorima dogovorio proviziju od sedam miliona austrijskih šilinga, to jest 3,6 miliona kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 miliona šilinga za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava.

Optužba zbog toga predlaže da se uz zakonom predviđenu zatvorsku kaznu Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 miliona kuna.

Nakon čitanja optužnice optužba i Sanaderov odvjetnički tim iznijet će svoje uvodne govore.

Sudsko vijeće po predsjedanjem suca Ivana Turudića potom bi trebalo odlučiti o dokazima koji će se provesti na suđenju što se vodi uz nezapamćen interes medija i čiji je početak, po prvi puta, prenošen uživo.

USKOK je ranije predložio da se na suđenju ispita 19 svjedoka tužiteljstva, a među prvima negdašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i Nikica Valentić koji je u vrijeme navodnog uzimanja provizije bio premijer. Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera.