Sanader odbacio krivicu u slučaju HDZ-ovih "crnih fondova"

F
FENA
22.11.2011. u 18:27
0
0
Sanader odbacio krivicu u slučaju HDZ-ovih "crnih fondova"
0
Sanader odbacio krivicu u slučaju HDZ-ovih "crnih fondova" Ivo Sanader
Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader iznio je danas u zatvoru USKOK-ovim istražiteljima kratku odbranu u istrazi o crnim fondovima u HDZ-u te odbacio krivicu, ne želeći odgovarati na pitanja, doznaje se od njegovih branitelja.
"Ivo Sanader je iznio odbranu i nije odgovarao na pitanja iz istih razloga kao do sada. Odbrana je bila kratka", kazao je po izlasku iz zatvora, sat i pol nakon početka ispitivanja, jedan od njegovih branitelja Čedo Prodanović. Dodao je da je Sanader "negirao inkriminacije koje mu se stavljaju na teret" te se "referirao na svoju prethodnu odbranu koja je bila bitno duža, jer se u biti radi o istim inkriminacijama samo sada nešto detaljnijim i razrađenijim ".

Na upit je li USKOK posložio svoj mozaik i slagalicu do kraja, odgovorio je kako odbrana smatra da su "mozaici USKOK-a puni kockica koje nedostaju". Na upit je li Sanader prebacivao odgovornost na nekog drugog Prodanović je rekao da je Sanader negirao navode optužbe te da ništa drugo nije radio. USKOK je nedavno proširio istragu u slučaju Fimi media zbog sumnje da se preko te firme izvlačio novac iz državnih preduzeća i ministarstava te dijelom slijevao u HDZ-ove "crne fondove" iz kojeg su se, među ostalim, finansirale i predizborne kampanje HDZ-a.

Proširenom istragom zbog "crnih fondova", osim Sanadera osumnjičeni su vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček te sama stranka HDZ i oni su ranije ispitani u USKOK-u. U istrazi koja se zbog izvlačenja novaca preko Fimi medije provodi već godinu i pol, ukupno je osumnjičeno 19 fizičkih osoba i HDZ kao pravna osoba. Zbog tog slučaja HDZ-u je blokirana imovina, a riječ je o privremenoj mjeri kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomoćno dokažu navodne nezakonitosti.

HDZ, kojem je blokadom zabranjeno otuđenje ili opterećenje zgrade na Trgu žrtava fašizma, podnio je žalbu i od Vrhovnog suda RH zatražio ukidanje te privremene mjere. Sanaderu je nedavno na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje za ratno profiterstvo u aferi Hypo i za uzimanje 10 miliona eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: